Openbaar Ministerie

Zutphen, 30 augustus 2001

Doorzoekingen i.v.m. aanpak zwarte lonen horeca

In een gecoördineerde actie van GAK, FIOD en de politieregio Gelderland Zuid zijn op dinsdag 28 augustus en woensdag 29 augustus onder leiding van de Fraude-unit Oost1 van het Openbaar Ministerie Zutphen doorzoekingen verricht in vijf horeca-gelegenheden (twee in Nijmegen en drie in Tiel) en in tien woningen in Nijmegen, Tiel en omgeving. Tevens werden bij drie accountantskantoren administratieve bescheiden in beslag genomen. De horeca-ondernemingen worden verdacht van het zwart betalen van personeelsleden. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De actie is een uitvloeisel van een grootschalige controle van portierswerkzaamheden in de horeca. Ondernemingen die gebruik maken van portiers moeten beschikken over een vergunning in het kader van de Wet op de particuliere beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus. Bovendien dienen de portiers gediplomeerd te zijn. Deze controle vond plaats door de politieregio Gelderland Zuid. GAK Nederland B.V. onderzocht de wijze waarop de lonen werden verantwoord. In totaal zijn 28 ondernemingen gecontroleerd. In 5 gevallen ontstond een zodanige verdenking van fraude dat dit strafrechtelijk onderzoek geboden was. Van de overige zaken werd er in de helft van de gevallen eveneens fraude ontdekt. Deze (kleinere) gevallen zullen administratief worden afgedaan.

1 De Fraude-unit Oost is een samenwerkingsverband op het gebied van fraudebestrijding van het Openbaar Ministerie Almelo, Arnhem, Zutphen en Zwolle en is gevestigd in Zutphen.