PERSBERICHT
30/08/2001

Heinz introduceert kookboek 'Lekker Tomaat'

Consumenten kopen steeds meer tomatenproducten. Die toenemende populariteit is heel begrijpelijk. Tomaten geven smaak en kleur aan de maaltijd. Bovendien bevatten tomaten weinig calorieën. Daarbij wil de consument liever kant-en-klare tomatenproducten dan verse tomaten, omdat men steeds minder tijd besteedt aan het bereiden van een maaltijd.

Als tomatenexpert heeft Heinz op deze trend met een nieuwe lijn basis tomatenproducten ingespeeld: Gepelde Tomaten, Tomatenblokjes, Tomatenpuree, Gezeefde Tomaten, Tomato Frito en Gezeefde Tomaten met stukjes Tomaat. Iedereen kan met deze basisproducten op eenvoudige wijze een lekkere, gezonde maaltijd bereiden.

Om de culinaire creativiteit met tomaten nog wat extra te stimuleren, brengt Heinz het kookboek 'Lekker Tomaat'. Een boek vol smakelijke brunch-, lunch-, voor- en hoofdgerechten, uit diverse wereldstreken. De recepten bieden elk wat wils en zijn verrukkelijk gefotografeerd. Het boek bevat ook allerlei leuke tomatenwetenswaardigheden.

Iedereen die lekker snel en eigentijds wil koken, kan het boek, in een mooie tas tezamen met een drietal tomatenproducten vanaf september voor f 14,95 kopen in de meeste supermarkten.

Voor meer informatie kunt u bellen met Esther Strijdveen, Brand Manager Heinz,
telefoon: 0481-366 608




Achtergrond informatie

Heinz: eenduidigheid in basis tomatenproducten

Als eerste A-merk brengt Heinz een complete lijn aan basis tomatenproducten op de markt. Heinz speelt met deze nieuwe producten in op de stijgende vraag naar deze producten. Met haar nieuwe assortiment brengt Heinz de vertrouwde Heinz-kwaliteit. De producten bevatten 100% natuurlijke ingrediënten zonder kleur-, smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Bovendien geven de frisse verpakkingen van de productlijn het segment meer levendigheid.

De complete lijn basis tomatenproducten van Heinz biedt voor elk wat wils. Gepelde Tomaten is het meest basic product uit deze lijn, dat prima kan worden gebruikt als basis voor alle mogelijke gerechten. Tomatenpuree geeft kleur en smaak aan de maaltijd. Wie iets meer zoekt, gebruikt Heinz Gezeefde Tomaten of Heinz Tomato Frito. Sinds kort heeft Heinz het assortiment uitgebreid met twee nieuwe varianten: Gezeefde Tomaten met stukjes tomaat en Heinz Tomatenblokjes.

Heinz Gepelde Tomaten
Voor Heinz Gepelde Tomaten worden de Premium 'big size' tomaten geselecteerd. Deze smakelijke, grote tomaten worden tijdens het tomatenseizoen in september en oktober geoogst. Eenmaal gepeld bevatten deze tomaten dezelfde gezonde voordelen als verse tomaten. Heinz Gepelde Tomaten geven smaak en volume aan een maaltijd en zijn verkrijgbaar in een blik (425 ml) met 'easy opening'. Het lipje snijdt het blik open en het dekseltje is er eenvoudig af te halen. Net als de andere producten bevat het honderd procent natuurlijke ingrediënten.

Heinz Tomatenblokjes
Heinz Tomatenblokjes is gemaakt uit volle zongerijpte tomaten die zorgvuldig zijn gepeld en in blokjes gesneden. Ze worden daarna verpakt met vers tomatensap, zodat de consument kan genieten van de beste verse tomatensmaak. Door de speciale binnenvoering van het blik behouden de tomatenblokjes hun verse smaak en krijgen ze geen ' bliksmaak'. Heinz Tomatenblokjes is bij uitstek geschikt voor pasta's.

Heinz Tomatenpuree
Heinz Tomatenpuree garandeert een unieke, verse tomatensmaak. Deze smaak wordt bereikt door het unieke productieproces. De puree wordt gemaakt op basis van een warme tomatenpuree en geconcentreerd tomatensap: twee ingrediënten van hoge kwaliteit die zorgen voor de versheid en de mooie rode kleur. Dankzij de handige 'top down'-tube (120 ml) is Heinz Tomatenpuree makkelijk te doseren. De tube is gemaakt van aluminium waardoor er geen lucht bij komt. Na opening blijft de tube dan ook lang houdbaar (4 weken), een groot voordeel ten opzichte van een blikje puree dat na opening beperkt houdbaar is.

Heinz Gezeefde Tomaten
Heinz Gezeefde Tomaten wordt enkel met verse tomaten bereid op basis van een speciaal recept met een uniek elf procent brix* tomatenconcentraat. Heinz Gezeefde Tomaten smaken door dit speciale recept zoeter en dus minder zuur dan andere gezeefde tomaten. Ze zijn verkrijgbaar in een handige 500 ml verpakking en worden veel gebruikt als basis voor soepen of sauzen. Opmerkelijk is dat voor één pakje Gezeefde Tomaten van 500 ml, 1 kg tomaten wordt verwerkt.

Heinz Tomato Frito
Heinz Tomato Frito is al jaren marktleider in het segment Gezeefde Tomaten en wordt bereid volgens een oud Spaans Heinz-recept. Deze basis voor sauzen en soepen was de eerste tomatenbasis met een milde smaak. Zij is verkrijgbaar in een tetraverpakking van 375 ml. Tetra is een kartonsoort die vooral vanwege de goede kwaliteit wordt gebruikt in de voedingsindustrie. Ook Tomato Frito is gemaakt van een elf procent brix* tomatenconcentraat.

Heinz Gezeefde Tomaten met stukjes tomaat
Heinz Gezeefde Tomaten met stukjes tomaat is gemaakt van een hoge kwaliteit gezeefde tomaten. Ze worden daarna gemengd met volle zongerijpte tomaten die zorgvuldig zijn gepeld en in stukjes gesneden. Dit geeft de consument het beste van de verse tomaat als basis voor een grote variëteit aan gerechten. Heinz Gezeefde Tomaten met stukjes tomaat is de perfecte basis voor alle zelfgemaakte sauzen, soepen en pizza's. De speciale stevige, flexibele staverpakking houdt het product extra vers.

Heinz Kwaliteit
Naar oude gewoonte biedt Heinz alleen de beste kwaliteit aan. Al deze tomatenproducten bevatten dan ook 100% natuurlijke ingrediënten zonder kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Niet voor niets heeft Heinz 'more than hundred years of tomato experience'. De verpakking van elk product vermeldt de voedingswaarde en het lycopeengehalte. Lycopeen is de gezonde, natuurlijke kleurstof die tomaten de rode kleur geeft en een belangrijke rol blijkt te spelen in het voorkomen van hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker.


*Brix wil zeggen de mate van een stof die in een product zit, in dit geval dus tomaat. Hoe sterker de concentratie, hoe hoger het brix percentage.

De kracht van lycopeen
Nieuwe studie onderschrijft kracht lycopeen in producten met verwerkte tomaten

Een nieuwe studie van de Canadese onderzoeker Dr. Rao van de Universiteit van Toronto en Dr. Yeung van Heinz bewijzen dat het lycopeengehalte in verwerkte tomaten gelijk blijft of zelfs stijgt in vergelijking met tomaten recht uit de tuin. Lycopeen kleurt de tomaat rood en wordt meer en meer in verband gebracht met onder andere de bestrijding van kanker en hartaandoeningen. Op de etiketten van Heinz-producten benadrukt de tomatenexpert de gezonde werking van tomatenproducten.

De Heinz basis tomatenproducten bevatten meer lycopeen dan verse tomaten. Het antioxidant behoort tot de zogenoemde carotenoïden, een familie van kleurstoffen die van nature vóórkomen in groenten, fruit en vis. Net als Bètacaroteen, vitamine C en E is lycopeen een antioxidant. Deze stoffen beschermen het menselijk lichaam tegen ernstige ziekten als hartkwalen en kankersoorten. Dagelijks overlijden 136 mensen aan hart- en vaatziekten. (bron: CBS). Een onwaarschijnlijk hoog aantal. Gelukkig komen antioxidanten voor in smakelijke voedingsmiddelen als tomaten, wortelen, broccoli, sinaasappel, kiwi en aardbeien. Kortom, wie voldoende gevarieerd en gezond eet, krijgt voldoende antioxidanten binnen.

Heinz is een pionier op het gebied van onderzoek naar de gezondheid van tomaten. 'The Lycopene Project' is een uitstekend voorbeeld. Door Heinz gesponsord internationaal wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het menselijk lichaam lycopeen tot vijf keer beter opneemt als tomaten zijn verwerkt tot bijvoorbeeld pastasaus, andere tomatenproducten óf als de tomaten zijn gekookt of gebakken. De verandering in celstructuur tijdens de verwerking van verse tomaten verbetert de opname van lycopeen. In producten met verwerkte tomaten zit gemiddeld (veel) meer lycopeen dan in verse tomaten.

Meer informatie over lycopeen is te vinden in de speciale brochure 'De kracht van lycopeen. Tomaten en gezondheid'. Deze brochure is te bestellen via de Heinz Consumentenservice, Antwoordnummer 7, 6660 VB Elst, telefoon (0481) 366 888.