Politiebericht Friesland: Friesland 30-08-2001
Politieberichten van 29/8 (13.00 uur) tot 30/8 (07.00 uur)

Leeuwarden: diefstal uit auto
Uit een auto die geparkeerd stond aan de Swingmastate zijn woensdag omstreeks 10.15 uur diverse goederen gestolen. De 56-jarige eigenaar was de auto voor zijn woning aan het uitladen, toen binnenshuis de telefoon overging. Hij liep vervolgens naar binnen, waarbij hij de auto onafgesloten en met openstaande achterklep achterliet. Toen hij na het telefoongesprek terugkwam bij de auto bleek daaruit ondermeer een fototoestel, een bril en een polstasje te zijn verdwenen.

Bolsward: handgranaat gevonden
Tijdens tuinwerkzaamheden bij een woning aan de Claude Fonteinstraat werd een op een handgranaat lijkend voorwerp gevonden. Bij controle door de Explosieven Opruimingsdienst bleek het inderdaad om een handgranaat te gaan. Het explosief werd woensdag op een braakliggend terrein door de EOD tot ontploffing gebracht.

Hurdegaryp: auto in brand
Woensdag omstreeks 17.00 uur brak brand uit in de motor van de auto van een 37-jarige inwoonster van Beetgum. De vrouw had in haar op LPG-rijdende auto al daarvoor een benzinelucht geroken. Op de Rijksstraatweg kwam ineens rook onder de motorkap vandaan. De brand werd door de brandweergroep Burgum geblust.

Drachten: inbraak auto
In een auto die geparkeerd stond aan de Sportlaan werd woensdag tussen 18.00 en 19.00 uur ingebroken. Nadat een ruit was vernield werd een radio/cd-speler en een mobiele telefoon weggenomen. De 40-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Damwoude: zonder rijbewijs
Een 32-jarige inwoner van Driesum is woensdag om 16.30 uur op de Doniaweg aangehouden, omdat hij zonder rijbewijs in een auto reed waarvan de APK was verlopen. Voor beide feietn werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: brand
In een bedrijf aan de Oliemolenstraat is woensdag omstreeks 14.20 uur brand uitgebroken. De brand is vermoedelijk ontstaan tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een rubber verwerkende machine, waarbij een slijptol werd gebruikt. Ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen is waarschijnlijk een vonk in een afzuiginstallatie terecht gekomen, waardoor deze vlam vatte. De afzuiginstallatie en ventilatiekanalen liepen door de brand zware schade op. De brandweer gaf om 15.51 uur het sein `brand meester`.

Oudehaske: fietsster ten val
Een 57-jarige inwoonster van Heerenveen heeft woensdag om 20.00 uur haar enkel gebroken, toen ze op de Badweg met haar fiets ten van kwam. De vrouw was geschrokken van een snel naderende auto, toen ze ter hoogte van de camping aan het Nannewyd de weg wilde oprijden. Ze kwam daardoor ten val. De vrouw werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Broek: te snel
Van een 38-jarige inwoner van de gemeente Wymbritseradeel is woensdag het rijbewijs ingevorderd, omdat hij op de Trambaan 140 km/u reed, waar 80 km/u is toegestaan. Hij werd betrapt tijdens een snelheidscontrole met de laserpatrol.

Heerenveen: motorrijder ten val
Een 30-jarige inwoner van Oudehaske is woensdag om 20.45 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de A7. De man reed met zijn motor de oprit bij Tjalleberd op, toen hij door nog onduidelijke reden de macht over het stuur kwijtraakte en ten val kwam. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Hoornsterzwaag: aanrijding auto en motor
Een 29-jarige motorrijder uit Ureterp is woensdag om 20.15 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Schoterlandseweg. De aanrijding ontstond toen de bestuurder van een personenauto, een 59-jarige inwoner van Nijeberkoop, de weg opreed en daarbij de motor over het hoofd zag. De motorrijder werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Leeuwarden: beroving
Een 81-jarge inwoonster van Bolsward is woensdag omstreeks 22.40 uur op het Stationsplein van haar tas beroofd. De vrouw zat samen met haar man op een bakje bij het busstation, toen opeens een onbekende vrouw haar tas weggriste, die ze op haar schoot vasthield. De politie heeft de omgeving nog afgezocht naar de mogelijke dader maar deze niet meer aangetroffen. In de nabijheid van het Stationsplein werd wel de tas teruggevonden, waaruit een portemonnee en een geldbedrag bleken te zijn weggenomen. Het slachtoffer kon het volgende signalement van de dader geven: vrouw met een lengte van 1,60 tot 1,65 meter, leeftijd ca. 20 jaar, halflang bruin haar tot op de schouders, geleed in een beige/zwart vest.

Leeuwarden: onder invloed
Een 48-jarige inwoner van Leeuwarden is donderdag om 02.15 uur op De Schrans aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 815 ug/l, waarop proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt en hij een rijverbod voor 10 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Opeinde: onder invloed
Een 29-jarige inwoner van Opeinde is donderdag om 01.55 uur op de Healwei aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 430 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Leeuwarden: aanhouding diefstal uit auto
Een 30-jarige inwoner van Leeuwarden is donderdag om 01.45 uur op de Weaze aangehouden op verdenking van inbraak in een auto. De man werd aangehouden na een melding dat iemand in een horecagelegenheid op de Weaze een autoradio wilde verkopen. De man kon korte tijd later op grond van zijn signalement worden aangehouden. Tijdens fouillering van de verdachte werd een frontje van een autoradio aangetroffen. De man werd op het politiebureau ingesloten.

Friesland: vals geld
Bij bankfilialen in Wolvega en Koudum hebben onbekenden woensdag geprobeerd valse 1.000 DM biljetten in te wisselen. Bij een bank aan de Van Harenstraat in Wolvega bood om 11.40 uur een man een 1.000 DM biljet aan om te wisselen. Toen het bankpersoneel het biljet op echtheid wilde controleren, verdween de man weer. Later die middag, omstreeks 17.00 uur, gebeurde hetzelfde bij een bank aan de Bovenweg in Koudum. Ook hier verdween de dader toen men het biljet op echtheid controleerde. Bij deze bank werd gezien dat de dader met nog een andere man binnenkwam. In beide gevallen ging het om een man die gebrekkig Engels en Duits sprak. In Wolvega gaf men als signalement een blanke man van 30/35 jaar van ca. 1,90 meter lang, normaal postuur, kort donkerblond haar en donkere ogen. De man was gekleed in een donkergroene fleece trui en een spijkerbroek. In Koudum was sprake van een blanke man, ca. 1,75 meter lang, kort donkerblond haar, bleek gezicht, droeg zwarte, sportieve kleding. Van de andere man is minder bekend. Hij zou veel op de andere dader lijken maar donker haar hebben.

Leeuwarden: snelkraak
Onbekenden hebben donderdag omstreeks 04.30 uur een snelkraak gepleegd in een winkel aan de Bleeklaan. Omwonenden hoorden omstreeks genoemd tijdstip een aantal harde klappen en zagen drie onbekende personen door een gat uit de winkelpui komen en wegrennen. De gewaarschuwde politie heeft de omgeving nog afgezocht maar niemand meer aangetroffen. Vermoedelijk hebben de daders met een auto de pui geramd, waardoor men zich toegang tot de winkel verschaftte. Vermist worden een aantal videocamera`s en notebooks met een gezamenlijke waarde van enkele tienduizenden guldens. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Stiens. De politie heeft de zaak in onderzoek en wil graag in contact komen met eventuele getuigen.

Bureau Communicatie: 058 8808272