Provincie Zuid-Holland

plas Middelwaard in Vianen

31-08-2001

Negatief zwemadvies voor
plas Middelwaard in Vianen

De provincie Zuid-Holland ontraadt het zwemmen in plas Middelwaard in Vianen. Na het zwemmen in deze plas meldde een aantal mensen zich met gezondheidsklachten. Ze hadden last van huidirritatie.

Uit onderzoek van het zwemwater bleek dat er slakjes aanwezig zijn op de waterplanten en op de bodem van de zwemplas. Deze slakken zijn gastheer voor cercariën (larven). Als de watertemperatuur boven de 16°C komt, scheidt de slak deze larven uit. Door het koele klimaat in Nederland komt dit vaak in de 2e helft van de zomer voor. De larven gaan dan op zoek naar een andere gastheer, bijvoorbeeld een watervogel of de mens.

Wanneer mensen in het water zijn, kunnen de larven zich hechten aan de huid. Uit het water, dringen de larven door in de huid. Na ongeveer een half uur gaat de huid jeuken en drie tot vier uur later worden kleine rode vlekjes zichtbaar, die na ongeveer twintig uur weer verdwijnen. De verdere reacties zijn per persoon verschillend. Ze variëren van hevige jeuk tot pijnlijke zwellingen. Na ongeveer een week zijn de verschijnselen weer verdwenen.

De zwemwatertelefoon (070 441 7550) van de provincie is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar. Bij dit nummer is tot eind september de meest actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater beschikbaar.