CDA

CDA bezorgd over grenscontroles

Het CDA is zeer verontrust dat er vrijwel geen grenscontroles meer zijn op mogelijke mond- en klauwzeerbesmettingen. Tweede Kamerlid Joop Atsma heeft woensdag 29 augustus gezegd deze zomer zelf niets van een controle te hebben gemerkt, evenals
zijn kennissen.

Atsma is daarover bezorgd, omdat er nog bijna dagelijks nieuwe uitbraken van mond- en klauwzeer in Engeland zijn. Het totaal is daar opgelopen tot 1989 gevallen.

Atsma vindt het onbegrijpelijk dat er weer import plaatsvindt van paarden uit Engeland, ook uit gebieden waar mond- en klauwzeer heerst. Paarden kunnen de ziekte weliswaar niet krijgen, maar het virus wel overbrengen.

Joop Atsma is in dat verband bezorgd over hippische manifestaties zoals de military in Boekelo, waar Britse paarden aan deelnemen. Hij stelt dat, als de controle niet kan worden verbeterd, het vervoer desnoods moet worden verboden.

Een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland zou volgens Atsma rampzalig zijn. Het Kamerlid heeft namelijk gemerkt dat de bereidheid van veehouders mee te werken aan eventuele MKZ-maatregelen zoals ruimingen, tot een absoluut nulpunt is gedaald. "Nul komma nul", aldus Atsma, die recent de voormalige MKZ-gebieden in Friesland, Kootwijkerbroek en de Veluwe heeft bezocht.

De veehouders zijn volgens Atsma teleurgesteld door de strafkortingen van minister Brinkhorst (Landbouw) op de vergoedingen voor geruimde dieren.

Het ministerie van Landbouw heeft overigens eerder gemeld deze week te bekijken of de MKZ-maatregelen scherp genoeg zijn, omdat de herfst nadert. Het MKZ-virus overleeft langer in donkerder periodes dan een zonnige zomer.