Voedingscentrum
Cafeïne, frisdrank en het risico op botontkalking
30 augustus
Af en toe verschijnen er berichten in de krant dat cafeïne in
cafeïnehoudende frisdranken zoals cola, het risico op osteoporose
(botontkalking) verhoogt. Door botontkalking worden botten brozer
waardoor ze eerder kunnen breken. Het is aangetoond dat cafeïne de
uitscheiding van calcium in de urine stimuleert. De kans op
osteoporose wordt hierdoor echter niet of nauwelijks hoger. Het
Voedingscentrum is daarom van mening dat het gebruik van
cafeïnehoudende (fris)dranken niet beperkt hoeft te worden in verband
met het risico op osteoporose.
Om botontkalking te voorkomen, is het belangrijk voldoende calcium
binnen te krijgen door melkproducten te eten of te drinken. Als u
frisdrank in plaats van melk drinkt, krijgt u minder calcium binnen.
Op die manier kan frisdrank indirect wel een rol spelen bij een
verhoogd risico op osteoporose.
Meer voedingsnieuws