Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Rijkswaterstaat maakt infrastructuur stiller

EMBARGO tot donderdag 30 augustus, 15.45 uur

Rijkswaterstaat maakt infrastructuur stiller

Rijkswaterstaat gaat in het voorjaar van 2002 samen met het bedrijfsleven drie innovatieve maatregelen tegen wegverkeerslawaai demonstreren en testen. Dat maakte Directeur Uitvoering van Rijkswaterstaat ir. Peter Kieft vandaag tijdens een internationale conferentie over geluid in Den Haag bekend. Het gaat om drie winnende ontwerpen van de prijsvraag .Geluid. in het kader van het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst, dat nieuwe mogelijkheden zoekt om de mobiliteitsproblemen in Nederland te verbeteren.

Met de prijsvraag Geluid wil Rijkswaterstaat zicht geven op een toekomst met minder geluidshinderproblemen door wegverkeer. De markt kon deelnemen aan de prijsvraag door innovatieve ideeën voor geluidsreductie in te sturen. Bedrijven konden oplossingen zoeken in maatregelen aan de bron, in de overdracht of bij de ontvanger. De prijsvraag kende twee wedstrijdcategorieën: maatregelen voor de korte termijn en ideeën voor de langere termijn. In totaal leverde de prijsvraag 21 waardevolle inzendingen op.

Winnende ontwerpen
In de wedstrijdcategorie met maatregelen voor de korte termijn wees de jury o.l.v. emeritus hoogleraar Akoestiek aan de Katholieke Universiteit Leuven, prof. Dr. André Cops, in willekeurige volgorde de volgende drie winnaars aan:

- .Weg met geluid/Tapis Tolerance van Koninklijke BAM NBM NV (stil wegdek met rubbertoplaag)

- The Sound of Silence van Durisol Raalte BV in samenwerking met Haitsma beton BV en DLA+Landscape Architects BV(houtvezelbetonnen barrier van geluidsabsorberend materiaal geschikt voor midden- en zijbermen)

- Stil Transport van Koninklijke Wegenbouw Stevin BV in samenwerking met M+P Raadgevende ingenieurs BV en DAF Trucks NV (wegconstructie die per rijstrook is aangepast aan het dominerende voertuigtype). De ontwerpen claimen zelfs geluidsreducties tot 13 dB(A) bij de bron. In het voorjaar 2002 zullen de ontwerpen een op een gedemonstreerd worden bij het RDW Testcentrum Lelystad.

In de categorie met ideeën voor de langere termijn werden ZOEFMAT van Omegam, COSITRANS van Heijmans Infrastructuur en Milieu BV en .Alles een Niveautje Hoger. van Nelissen Ingenieursburo BV uitgekozen. Deze ideeën worden tijdens de demonstratie in het voorjaar van 2002 audiovisueel gepresenteerd aan het publiek.

Informatie over Wegen naar de Toekomst
Wegen naar de Toekomst is een innovatieprogramma van Verkeer en Waterstaat. Dit programma geeft impulsen aan bereikbaarheidsproblemen in dialoog en samenwerking met externe partners, zoals het bedrijfsleven, belangenorganisaties, kennisinstituten en weggebruikers. In 1999 ontwikkelde Wegen naar de Toekomst samen met deze partijen toekomstvisies voor 2030. De eerste stappen op weg naar deze toekomstvisies worden dit jaar opgeleverd in de pilots van Wegen naar de Toekomst.