ESSENT NV

Essent Energie helpt overheid diermeelvoorraad weg te werken

Essent Energie wil medewerking verlenen aan het verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij om diermeel bij te stoken in de installaties van eenheid 8 van de Amercentrale in Geertruidenberg. Het gaat om 30.000 ton diermeel (zogenoemd laag risico materiaal) per jaar. De kolengestookte eenheid 8 van de Amercentrale kan dit als brandstof voor de elektriciteitsproductie inzetten.

Onder meer door verbranding in kolencentrales in Nederland wil het ministerie de toenemende voorraden diermeel verminderen. Essent Energie heeft het voornemen inmiddels gemeld bij de provincie Noord-Brabant. Het bedrijf streeft ernaar, als de provincie goedkeuring verleent, vanaf eind oktober met het bijstoken te beginnen. Bij eenheid 8 van de Amercentrale zullen daarvoor onder meer nieuwe silo's en een volledig gesloten inblaassysteem gebouwd worden. Van daaruit wordt het materiaal via toevoerleidingen in de verbrandingsketel van de installatie gebracht.

Geen gevolgen voor gezondheid
Het bijstoken van het diermeel levert geen risico's op voor de gezondheid van mens en dier. Dat is inmiddels uit uitgebreid onderzoek gebleken. Het materiaal bevat geen gevaarlijke ziektekiemen en is bovendien conform richtlijnen van de Europese Unie gesteriliseerd. Hierdoor is het bij aflevering bacterievrij. Door het diermeel te gebruiken als brandstof voor de productie van elektriciteit vermindert de uitstoot van kooldioxide bij de Amercentrale. De uitstoot van chloride neemt iets toe, maar blijft binnen de normen van de huidige vergunning .
Aanvoer van het materiaal geschiedt per vrachtwagen in gesloten silo's. Het gaat om zo'n dertig transporten per week. Het diermeel wordt niet tussentijds opgeslagen Het wordt direct de ketel ingeblazen of via silo's en gesloten transportvijzels in de kolenmolens gebracht. Dat alles voorkomt eventuele geuroverlast.

Informatie voor omwonenden
In samenwerking met de betrokken overheden wil Essent Energie binnenkort de omwonenden van de Amercentrale nader informeren. Daartoe houdt het bedrijf op donderdag 6 september 's avonds om 20.30 uur een bijeenkomst voor inwoners van de gemeente Geertruidenberg en andere belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats in de ontvangstruimte van de Amercentrale. Deskundigen zullen bij die gelegenheid een toelichting geven en vragen beantwoorden.

Informatie over diermeel is beschikbaar op de webstite van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, www.minlnv.nl. Verder kan men met vragen terecht bij de infotheek van het ministerie. Het telefoonnummer is (070) 378 40 62.

Noot voor de redactie,