Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 30-08-2001 Politieberichten district Maastricht (H.P. 14.10 uur) Donderdag 30 augustus 2001

Maastricht, snor- en bromfietscontrole:
Vanmorgen donderdag 30 september 2001 heeft in Maastricht West en snor- en bromfietscontrole plaatsgevonden. Er werden 30 processen-verbaal opgemaakt.
Vanmorgen tussen 07.30 en 10.00 uur vond in Maastricht West een verkeerscontrole plaats met name gericht op snor- en bromfietsen. In het totaal werden 52 snor- en bromfietsen aan een uitgebreide controle onderworpen. Motorrijders van de politie surveilleerden in de ruime omgeving van de Noorderbrug / Boschstraat te Maastricht en selecteerden uit het verkeer snor- en bromfietsen die zij naar de controleplaats onder de Noorderbrug begeleidden. Daar controleerden politieagenten de voertuigen. Slechts 27 bromfietsen konden na een controle hun weg zonder proces-verbaal vervolgen. Tien bestuurders werden bekeurd omdat hun snor- of bromfiets een te hoog vermogen had en daardoor harder konden rijden dan wettelijk is toegestaan. Vier voertuigen bleken een ondeugdelijk reminrichting te hebben waardoor geen of nagenoeg geen remvertraging te weeg kon worden gebracht. Drie maal bleek een snor- of bromfiets de verplichte bel of claxon te ontbreken. Twee bromfietsen bleken te zijn voorzien van een oranje plaat terwijl dit een oranje plaat moet zijn. Een bromfietsbestuurder reed terwijl hij geen helm droeg. De andere processen-verbaal werden opgemaakt wegens andere rijtechnische gebreken, waaronder een ondeugdelijke stuurinrichting of wielophanging, speling in het balhoofd, of het rijden met een kale band. Tegen een bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt omdat de bromfiets niet verzekerd was en een bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat.

Maastricht, fietsdief aangehouden:
Donderdagmorgen 30 augustus 2001 heeft de politie een 18 jarige inwoner van Maastricht aangehouden die vanaf de Markt te Maastricht een fiets wegnam onder het spiedende oog van het cameratoezicht. Op de beeldschermen van het cameratoezicht aan het politiebureau te Maastricht was donderdagmorgen kort voor 01.00 uur te zien dat een man aan diverse op de Markt gestalde fietsen aan het voelen was. Daarna nam hij er een weg uit een fietsenrek en liep daarmee weg richting de Wilhelminabrug. Vanaf het politiebureau werd een surveillance-auto aangestuurd waarna de fietsendief op de Wilhelminabrug te Maastricht aangehouden kon worden.
Een fiets gestolen? Dat had hij niet. Een vriend had hem gevraagd de fiets mee te nemen. Een sleuteltje en waar de vriend woonachtig was? Daarmee was hij overvraagd.
Tegen de 18 jarige inwoner van Maastricht wordt proces-verbaal opgemaakt. In het kader van de afhandeling snelrecht zal hij zich op korte termijn bij de Officier van Justitie moeten verantwoorden.

Maastricht, proces-verbaal voor automobilist onder invloed: Een politiepatrouille zag donderdagmorgen 30 augustus 2001 omstreeks 02.30 uur een personenauto zonder verlichting over de Helmstraat te Maastricht rijden.
Op de Papenstraat volgde daarna een controle van de bestuurder. Hij bleek naar het gebruik van alcohol te ruiken. Een blaastest bevestigde het alcoholgebruik waarna de bestuurder meegenomen werd naar het politiebureau. De daar afgelegde ademanalyse wees een alcoholgebruik aan van 1.3 promille. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor kon hij huiswaarts.

Maastricht, bromfiets in beslag genomen:
Van een 16 jarige jongen woonachtig te Maastricht is woensdagmiddag 29 augustus 2001 de bromfiets in beslaggenomen. Hij wilde ertussenuit knijpen toen de politie hem wilde controleren. De bromfiets bleek bijna 90 km per uur te kunnen rijden.
De aandacht van een politiepatrouille werd woensdagmiddag getrokken door een bromfiets die met een luid knetterend geluid en hoge snelheid over de Steinboeckel te Maastricht reed. De bestuurder droeg geen helm, dus alle reden om de bestuurder aan een nadere controle te onderwerpen. De bestuurder van de bromfiets wilde echter niet aan de controle meewerken en negeerde het stopteken. Er volgde een achtervolging waarbij de bestuurder steeds achterom keek of de politie-auto nog steeds achter hem aanreed. De bromfiets bleek bijna 90 km per uur te kunnen rijden. Uiteindelijk werd op de Plantagobeemd de bromfiets klemgereden. Daar kon de bestuurder ook in zijn kraag gegrepen worden. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar ook zijn ouders werden uitgenodigd. Met volledige instemming van de ouders werd de bromfiets door de politie in beslaggenomen. Tegen de jongeman wordt proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij samen met zijn ouders huiswaarts.

Maastricht, straatroof:
Een 37 jarige inwoner van het Belgische Habay is donderdagmorgen te Maastricht beroofd van een geldbedrag van ruim fl. 4000,-. De zuiderbuur was de afgelopen nacht de weg in Maastricht kwijt geraakt en raakte met zijn auto verzeild op de Burgemeester van Akenstraat te Maastricht. Daar bracht hij zijn voertuig tot stilstand om te kijken waar hij ergens in Maastricht was. Hij stond nog niet stil of een onbekende trok het portier van zijn auto open. Hij werd met geweld uit zijn auto getrokken en kreeg enkele fikse klappen. De onbekende man eiste geld van het slachtoffer. Uit angst nog meer klappen te krijgen haalde het slachtoffer ruim fl. 4000,- uit zijn kleding en gaf dit af aan zijn belager. Deze zette het daarna meteen op een lopen en verdween. Het slachtoffer deed kort daarna aangifte bij de politie. Hij liep enkele fikse kneuzingen en schrammen op aan zijn hoofd en armen. Ook werd zijn kleding vernield.