Gemeente Zaanstad

Onderhandelingen schade Saendelft afgerond

donderdag 30 augustus 2001

B&W positief over bereikte resultaat

De onderhandelingen tussen de aandeelhouders in GEM Saendelft B.V. over de bouwschade zijn afgerond. Burgemeester en wethouders leggen de bereikte resultaten deze maand voor aan de Gemeenteraad, die er een finaal besluit over gaat nemen. Het college is tevreden dat de onderhandelingen nu ten einde zijn. Ook is er instemming met de bereikte resultaten, zowel met betrekking tot de vaststelling van de totale schade als de dekkingsmaatregelen.

Voorgeschiedenis
De bouwschade is ontstaan nadat de bouwvergunningen van 814 woningen in de zogeheten ´slag 1´ van de VINEX-wijk Saendelft op verzoek van Forbo Krommenie door de rechtbank werden geschorst. Dat gebeurde in 1999. Aan 290 van deze 814 woningen werd feitelijk al gebouwd. Het betreffende deelgebied werd herbestemd tot bedrijventerrein. De gedupeerde kopers kregen een compensatieregeling aangeboden in de vorm van een woonbon (voor de kopers van vrije sectorwoningen) dan wel voorrang bij de verkoop in de volgende fase (sociale koop). De kwestie had grote gevolgen. De voortgang van de bouw van de wijk liep bijna een jaar vertraging op en er ontstonden veel schadeposten. De partners in GEM Saendelft (gemeente en bouwconsortia OBAN en OGS) sloten een overeenkomst waarin werd gesteld dat de kosten die voortvloeien uit de wijziging van het bestemmingsplan Saendelft, ten laste worden gebracht van de grondexploitatie. Door optimaal gebruik te maken van de dekkingsmogelijkheden zou de grondexploitatie weer sluitend moeten worden. Een bemiddelaar van bureau Deloitte & Touche Bakkenist werd door de partijen aangewezen als bemiddelaar en adviseur. De gesprekken onder leiding van deze adviseur gingen eind 1999 van start en duurden tot februari van dit jaar. Over zijn eindadvies zijn vervolgens de partijen in de GEM gaan onderhandelen.

Autonome ontwikkelingen
De onderhandelingen betroffen twee hoofdonderwerpen: de vaststelling van de schade (welke ingediende claims behoren er wel en niet toe, hoe redelijk zijn ze, zijn er mogelijkheden voor ´hergebruik´) en de dekkingsmaatregelen (hoe kan de grondexploitatie weer sluitend worden gemaakt). Op beide fronten hebben de gemeenteonderhandelaars aanpassingen bereikt die voor de gemeente gunstig zijn. De geschatte netto opbrengst van de gronden in ´slag 1´ na de functiewijziging is op aandringen van Zaanstad verhoogd. Ook is bereikt dat negatieve ontwikkelingen die autonoom zijn opgetreden dus los van de bouwstop -, gescheiden zijn van de ´echte´ Saendelftschade. Wethouder Ruimtelijke Ordening André Drost (PvdA): ´Ik ben daar wel tevreden over. Aanpassingen binnen de GEM-organisatie, allerlei prijsstijgingen, kosten van fouten in de aangelegde infrastructuur enzovoort worden nu apart gehouden. Voor de burger is dat gunstig, want dat deel van de kosten wordt via gestegen verkoopprijzen door de ontwikkelaars opgevangen, en komt niet voor 50 % ten laste van de gemeente.´

Omvang van de schade
Drost doelt hiermee op de afspraak tussen de GEM-partijen dat 50 % van de vastgestelde schade gedekt moet worden door de gemeente Zaanstad en 50 % door de marktpartijen (projectontwikkelaars). Uiteindelijk zien de getallen er als volgt uit:

Totale schade 43,8 mln gulden ( 19,9 mln)
, bestaande uit: afknapkosten 9,3 (kosten gemaakt i.v.m. het niet doorgaan van de bouw van 290 woningen zoals makelaarskosten, verkoopkosten, bouwkosten, legeskosten, verhoogde omslagkosten elders in het plan), vertragingskosten 7,2 (van de realisatie van ´slag 2´ en ´slag 3´ in fase 1), koperscompensatie 7,2 (woonbonnen e.d.) De schade marktpartijen (rentekosten, bouwkostenstijging in fase 2 en 3 e.d.) is vastgesteld op 20,1 mln gulden.

Dekkingsmaatregelen

De dekking is gevonden in de volgende componenten: verhoging grondprijs 12,2 mln gulden , extra opbrengst teruggekomen woningen 8,6 mln, alternatief systeem sociale koop 12,7 mln, opbrengst bebouwing overhoeken 8,3 mln, vertragingswinst 2,0 mln.

Gemeente en marktpartijen nemen zoals gesteld, ieder 50 % van de taakstelling voor hun rekening. De gemeente spant zich in voor het genereren van een dekking van 12,7 mln waarbij verschillende opties denkbaar zijn. Eén daarvan is een voor heel Zaanstad nieuw te ontwikkelen systeem voor betaalbare en kwalitatief verbeterde sociale koopwoningen als opvolger van het huidige verouderde systeem sociale woningbouw. Bedoeld systeem blijft gericht op de mensen met een inkomen tot 65.000 gulden met speciale aandacht voor de groep tot 55.000 gulden. Verder wordt 1 mln gulden t.b.v. de verhoging grondprijs sociale koop beschouwd als gemeentelijk dekkingsmiddel.

Dekking wordt door Zaanstad ook gevonden door de bouw van de geschrapte 290 woningen in de randzones van Saendelft mogelijk te maken. Dat levert naar verwachting ruim 8 mln positief resultaat op. Beide maatregelen samen zijn voldoende om aan de gemeentelijke taakstelling te voldoen. André Drost: ´We hebben een goede en aanvaardbare oplossing gevonden en denken hiermee een acceptabel voorstel te kunnen doen aan de Gemeenteraad. Verder is het prettig dat er nu een einde komt aan de kwestie. We zijn hard aan de slag met de bouw van de wijk en dat gaat goed. Het is belangrijk dat we ons nu volledig op de toekomst kunnen richten.´

Vervolg

De commissie Stadsontwikkeling spreekt woensdag 5 september vanaf 19.30 in een openbare vergadering de onderhandelingsresultaten. Dat gebeurt aan de hand van twee raadsvoorstellen: één over de schade en één over de dekking. De Raadsvergadering vindt plaats op 20 september.