NOS





Eerste proforma-zitting Milosevic bij de NOS

24-08-01

NOS Actueel besteedt op donderdag 30 augustus 2001 in een rechtstreekse uitzending op Nederland 2 aandacht aan de eerste proforma-zitting van het Joegoslavië-Tribunaal aangaande Slobodan Milosevic in Den Haag. Tijdens deze zitting wordt de stand van zaken opgemaakt rondom het komende proces tegen de voormalige president van Joegoslavië. Tevens zal dan worden gesproken over de procedure van het proces van Milosevic.

Slobodan Milosevic werd op 28 juni jongstleden onverwacht uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Op 3 juli volgde de voorgeleiding, waar Milosevic kon reageren op de beschuldiging van het begaan van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Milosevic weigerde tijdens de zitting inhoudelijk op de aanklacht in te gaan en weigerde tevens om het Tribunaal te erkennen.

In de proforma-zitting van 30 augustus aanstaande staan de voorbereidingen van het komende proces tegen de voormalige president centraal. Zo zal onder meer de procedure van het proces tegen Milosevic aan de orde komen. Ook de vraag hoe Milosevic zich denkt te verdedigen zonder één of meerdere advocaten, die door het Joegoslavië-Tribunaal officieel zijn erkend, zal punt van discussie zijn. De oud-president heeft tot nu toe aangegeven zichzelf te willen verdedigen voor het Tribunaal.

De NOS zendt de zitting vanaf 09.57 uur uit op Nederland 2. NOS-verslaggever Gerri Eickhof tekent voor de verslaggeving vanuit Den Haag. Mr. M. Wladimiroff, internationaal strafrechtadvocaat, is in Den Haag aanwezig voor het geven van commentaar op de gang van zaken. Eerder trad hij voor het Tribunaal op als advocaat van een Dusco Tadic, een inmiddels veroordeelde oorlogsmisdadiger uit het voormalige Joegoslavië.