Ingezonden persbericht

31 augustus 2001
Victor Portanger, Klantenservice en Communicatie
023-5114283/5114362
vjdortanger@haarlem.nl
77/2001
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht

GEMEENTE HAARLEM KOOPT PANDEN HUIZE ESTHER AAN

Het grondbedrijf van de gemeente Haarlem heeft na onderhandeling met de eigenaar de panden waarin Huize Esther gevestigd was aangekocht.

In september 2000 besloot burgemeester Pop de aan de Generaal Bothastraat 42-44 gevestigde prostitutieinrichting definitief te sluiten. In deze panden vonden in de nacht van 21 op 22 februari 2000 vier mannen na een schietincident de dood.

Met het besluit Huize Esther te sluiten wilde burgemeester Pop deze panden de woonbestemming teruggeven. De prostitutieinrichting is toen tevens van de overzichtslijst van prostitutiebedrijven in Haarlem afgehaald.

Na onderhandeling met de eigenaar heeft het gemeentelijk grondbedrijf de panden vrij van huur en overige rechten onlangs aangekocht. Hiermee is definitief voorkomen dat de panden weer voor de vestiging van een prostitutiebedrijf gebruikt worden.

De gemeente wil de panden weer verkopen waarbij de koper de verplichting krijgt woonruimte te realiseren. Dit is in overeenstemming met het bestemmingsplan. Burgemeester Pop hoopt dat hiermee de rust in de buurt definitief terugkeert.