Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DUIVENOVERLAST AANPAKKEN MET DUIVENTILLEN

Het wegvangen of doden van duiven is dieronvriendelijk en biedt op de langere termijn geen oplossing om het aantal duiven in de stad te verminderen. Het regelen van het voedselaan-bod in combinatie schudden of vervangen van eieren (eimanipulatie) is daarentegen wel ef-fectief op de langere termijn en is niet dieronvriendelijk. Hiervoor kunnen het best duiventillen worden geplaatst en beheerd.

Al jaren wordt er in Nederland gediscussieerd over manieren om overlast door stadsduiven aan te pakken. De discussie richt zich zowel op methoden om grote hoeveelheden stadsdui-ven te voorkomen als op methoden om de overlast te verminderen. De meningen over effec-tiviteit en diervriendelijkheid van deze methoden lopen uiteen. Op verzoek van de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast heeft Ilse van Veen van de Wetenschapswinkel Biologie een lite-ratuuronderzoek verricht naar de effectiviteit en diervriendelijkheid van methoden die ge-bruikt worden in Nederland en daarbuiten.

Van Veen heeft van en groot aantal methoden beoordeeld of ze effectief zijn om het aantal duiven te verminderen, de overlast van de aanwezige duiven te verminderen en of ze dieronvriendelijk zijn. Bij de effectiviteit heeft zij ook aangegeven of dit op de korte of lange termijn geldt.
De beste methode om duivenoverlast te verminderen is waarschijnlijk het reguleren van het voedselaanbod in combinatie met eimanipulatie. Deze combinatie leidt tot een kleine en ge-zonde populatie stadsduiven op een door de mensen gewenste plaats. Om deze combinatie goed uit te kunnen voeren moeten duiventillen worden geplaatst en beheerd. Een gemeente die serieus werk wil maken van het verminderen van de overlast door duiven heeft hieraan een structurele taak en moet daarvoor een passend budget reserveren.

De Landelijke Werkgroep Duivenoverlast, de Dierenbescherming, Stichting De Faunabe-scherming en belangengroep Rechten Voor Al Wat Leeft, zijn verheugd met de resultaten van het onderzoek van Van Veen.

Nadere informatie:

Het rapport "Duiven in de stad: literatuuronderzoek naar effectieve en diervriendelijke me-thoden om duivenoverlast in steden te verminderen", van Ilse van Veen is te bestellen bij: Wetenschapswinkel Biologie Utrecht
Padualaan 8, 35 84 CH Utrecht
tel 030-2537363, fax 030-2535795, e-mail wbu@bio.uu.nl Prijs: 12,50 (¤ 5,70), Rapportnummer: P-UB-2001-04. Journalisten kunnen een recensie-exemplaar ontvangen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij
Caspar de Bok, Projectcoördinator Wetenschapswinkel Biologie: tel. 030 - 2536796, e-mail: c.f.m.debok@bio.uu.nl
of
Marleen Drijgers, Landelijke Werkgroep Duivenoverlast: tel. 0118 - 412325

Caspar de Bok

Wetenschapswinkel Biologie
Universiteit Utrecht

Padualaan 8
3584 CH Utrecht
Nederland

tel: 030-253 57 96
fax: 030-253 57 95
e-mail: C.F.M.deBok@bio.uu.nl

website: http://www.bio.uu.nl/wetenschapswinkel