Reesink N.V.

Geachte heer, mevrouw,

Onderstaand treft u het persbericht aan dat wij heden hebben uitgegeven.

Met vriendelijke groet,
REESINK N.V.

Pascalle van der Waarde
Directiesecretaresse


De handelsondernemingen van Reesink leveren uit voorraad een breed scala producten. Daarbij gaat het om doe-het-zelf artikelen zoals (tuin-)gereedschappen en verf (Reesink Retail B.V.), walserijproducten (Reesink Staal B.V.) en machines en gereedschappen voor de 'groene' -d.w.z. de agrarische en bosbouw-sector (Reesink Technische Handel B.V. en Kamps de Wild B.V.). Daarnaast importeert Kamps de Wild B.V. een complete lijn grondverzetmachines en levert Dutec B.V. industri묥 verbruiksgoederen, onder andere toegepast in de aandrijftechniek en de pneumatiek.

PERSBERICHT

Datum: 31 augustus 2001

Halfjaarresultaat Reesink beter dan verwacht

Reesink N.V. te Zutphen heeft het eerste halfjaar afgesloten met een winst na belastingen van â'¬ 2,0 miljoen, wat neerkomt op een daling van 19% ten opzichte van het resultaat over dezelfde periode van vorig jaar. De omzet daalde met 10% en kwam uit op â'¬ 66,8 miljoen. Een en ander is beter dan met het uitbrengen van het persbericht van 10 mei in het vooruitzicht werd gesteld.

Direct na het uitbreken van de mond- en klauwzeerepidemie waarschuwde Reesink al voor de dramatische gevolgen die dit voor haar zou kunnen betekenen. Bij een zeer aanzienlijk deel van de bedrijvigheid (nl. die van de dochterondernemingen Kamps de Wild B.V. en Reesink Technische Handel B.V.) gaat het immers om de import en distributie van vooraanstaande fabrikaten landbouwwerktuigen. Juist in het eerste halve jaar is het daarbij normaliter voor Reesink goed boeren, omdat er dan in dergelijke werktuigen ge﮶esteerd wordt. Na het uitbreken van de MKZ-crisis daalde de investeringslust echter tot een ongekend minimum. Die omstandigheid betekende op zich al zwaar weer, terwijl ook de handel in walserijproducten (door Reesink Staal B.V.) â¤"zoals men dat noemt- op z⤮n kont kwam te liggen.

De andere handelsdochters Dutec B.V. (componenten voor industri묥 toepassing) en Reesink Retail B.V. (doe-het-zelf artikelen) presteerden iets beter, terwijl Interlogica B.V. (die binnen de groep logistieke en automatiseringsdiensten levert) verschoont bleef van de kostenexplosie, waarvan vorig jaar sprake was.

Reesink mikt er op de opgelopen achterstand in de komende maanden in te lopen en al met al over 2001 het groepsresultaat van vorig jaar (â'¬ 3,9 miljoen) te evenaren.

Inmiddels heeft Reesink N.V. het management over de dochters Reesink Retail B.V. en Interlogica B.V. aan zich getrokken, na de teleurstellende resultaatontwikkeling gedurende achterliggende jaren. In samenspraak met de mensen die er intern voor staan zijn plannen ontwikkeld, die een effectiever optreden van de organisatie beogen. Ook wordt er een forse reductie van het aantal verhandelde artikelen doorgevoerd (wat veelal neerkomt op een duidelijke keuze uit al op de plank liggende substituten), met als beoogd resultaat een aanzienlijke afname van voorraden. Bepalend voor de assortimentskeuze zullen in de toekomst de rendementen zijn, die te beleveren detaillisten er in hun winkel mee weten te genereren. Bij het doorvoeren van de saneringen is het streven er op gericht om van de uitlopers af te zijn, voordat straks de verhuizing (zie hierna) op gang komt. Uitmesten kan je immers maar beter doen voordat de dozen worden gepakt.

Wij zijn nog steeds in afwachting van de door de gemeente Apeldoorn te verstrekken bouwvergunning voor de nieuwbouw van (in eerste instantie) een distributiecentrum voor Interlogica B.V. Onmiskenbaar is er sprake van een vertragingstactiek die ons ten deel valt, nadat de rechtbank de gemeente veroordeelde een eerdere overeenkomst na te komen om tegen de indertijd afgesproken prijs grond te leveren. Wij laten het ons nog maar even welgevallen en om de moed er maar in te houden slaan wij op 15 september as. de eerste paal en bouwen er vervolgens een feestje omheen.

Onder voorwaarde van het bereiken van overeenstemming met de gemeente Zutphen zijn met een derde afspraken gemaakt omtrent gefaseerde verkoop van de terreinen aan de Havenstraat te Zutphen, waarop enige van de Reesink-bedrijven nu nog schamel behuisd zijn.

HALFJAARCIJFERS REESINK N.V.

GECONSOLIDEERDE BALANS per 30 juni (x â'¬ 1 mln.)

2001 2000 2001 2000

Vaste activa:

Groepsvermogen

33,8

32,3

- materi묥 vaste activa 7,7 7,8

- financi묥 vaste activa 1,2 0,7 Voorzieningen 9,0 9,7
Totaal vaste activa 8,9 8,5 Kortlopende schulden 20,8 17,8

Vlottende activa:

- voorraden 24,0 24,5

- vorderingen 23,4 22,7

- effecten 1,6 1,6

- liquide middelen 5,7 2,5

Totaal vlottende activa 54,7 51,3

63,6 59,8 63,6 59,8
GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING
(x â'¬ 1 mln.)
2001 2000
NETTO OMZET 66,8 73,9
Kostprijs van de omzet 57,0 63,4

BRUTO-OMZETRESULTAAT 9,8 10,5
Verkoopkosten 4,0 4,1
Algemene kosten 3,3 3,2

SOM DER KOSTEN 7,3 7,3

BEDRIJFSRESULTAAT 2,5 3,2
FINANCIELE BATEN EN LASTEN PER SALDO 0,5 0,5

RESULTAAT UIT GEWONE BEDRIJFSUITOEFENING
VOOR BELASTINGEN 3,0 3,7
BELASTINGEN OVER RESULTAAT UIT GEWONE
BEDRIJFSUITOEFENING 1,0 1,3

RESULTAAT UIT GEWONE BEDRIJFSUITOEFENING
NA BELASTINGEN 2,0 2,4

De halfjaarcijfers zijn niet door de externe accountant gecontroleerd.