Vlaamse Volksunie

VU-fractievoorzitter dient voorstel in voor start parlementair werkjaar in september (31/08/01)

Reeds sinds 20 juli ligt de werking van de Kamer van Volksvertegenwoordigers volledig stil. De eerste commissievergadering waar een interpellatie behandeld wordt heeft volgende week plaats, maar voor de overige commissies is het minstens wachten tot de tweede helft van september. 10 weken lang kan de Kamer haar controlerecht op de uitvoerende macht niet uitoefenen. VU-fractievoorzitter Frieda Brepoels wenst hierin verandering te brengen door via een grondwetswijziging - het parlementair werkjaar van start te laten gaan in september, in plaats van in oktober.

De parlementaire activiteit mag dan wel stilliggen, de wereld staat niet stil.
Terwijl ministers allerlei plannen ontvouwen in vakantie-interviews vallen er talloze doden bij weekendongevallen en stelt de publieke opinie vragen bij het verkeersveiligheidsbeleid. Minister Onkelinx verzet zich tegen objectieve benoemingen voor topfuncties in de ambtenarij. De plannen van minister-president Dewael ter verlaging van de federale vennootschapsbelasting voor Vlaamse bedrijven worden vakkundig de grond ingeboord door PS-voorzitter Di Rupo, zonder enig debat of wederwoord. Na enkele PMA-drugsdoden redetwisten Justitie en Volksgezondheid nog steeds over de verantwoordelijkheid. In de Senaat wordt een parlementair debat georganiseerd over de problematiek, terwijl enkel de Kamer zich ten gronde kan uitspreken over de politieke verantwoordelijkheid van ministers.

Terecht kan men zich de vraag stellen of een en ander niet anders zou verlopen indien de Kamer al in september haar controlerecht kan uitoefenen. Kamervoorzitter De Croo hoeft niet te vrezen voor momenten van verveling bij een vervroegde start. Momenteel wachten nog meer dan 30 interpellaties en mondelinge vragen van kamerleden op antwoord van de regering. Geen enkel bedrijf of instelling schorst 10 weken lang zijn activiteiten op.
Toch weigert de kamervoorzitter de commissies vervroegd bijeen te roepen. Daarentegen werd het wel hoognodig bevonden om het parlement samen te roepen voor de eedaflegging van één enkel kamerlid.

Frieda Brepoels wenst een en ander niet langer te laten afhangen van de willekeur van één persoon. Daarenboven mag men van een modern parlement toch verwachten dat minstens op 1 september de activiteit hervat wordt. De VU-fractievoorzitter zal daarom een verklaring tot herziening van het Grondwetsartikel 44 indienen. Voormeld artikel bepaalt dat de Kamers ieder jaar van rechtswege worden bijeengeroepen op de tweede dinsdag van oktober. Brepoels wenst deze laatste passage te vervangen door de eerste dinsdag van september.

Auteur:
VU-Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be