Gemeente Leiden

Recordaantal panden open

Monumentendagen in teken Huis en Haard

De Open Monumentendagen hebben dit jaar een typisch Nederlands, want 'gezellig' thema: Huis en Haard. De voorloper van de centrale verwarming was vroeger het warme middelpunt van het huis. Nog nooit waren in de stad zoveel panden te bezichtigen als volgende week zaterdag en zondag.

BESTUURDIENST - In totaal zijn zesenveertig panden geheel of gedeeltelijk open voor publiek. De nadruk ligt op bijzondere interieurs, zowel in woonhuizen als in onder meer kerken en hofjes.

Gemarmerd
Uniek tijdens de komende Monumentdagen is dat ook delen van particuliere woonhuizen te bezoeken zijn. Een van de particulieren die de deuren opent voor bezoek is Mart van der Sterre. De bezoekers kunnen zich laten imponeren in de hal van zijn huis aan Plantsoen 69. De schijn bedriegt daar: de deuren zien eruit alsof ze gemaakt zijn van duur hout, maar het is beschilderd grenen. Van der Sterre: 'Ze zijn zoals dat heet "gehout". Op diezelfde manier is het trappenhuis aan de muurkant "gemarmerd". Om dat te voorschijn te krijgen moesten we eerst veel verflagen verwijderen. Er is steeds opnieuw overheen geschilderd.' Sinds de bouw in 1881 is het pand vaak verbouwd. Daarbij zijn veel originele versierselen verwijderd, zoals twee koeienogen op het dak en een sierhekje op de dakrand. Deze zijn inmiddels opnieuw geplaatst. Alle kamers op de eerste etages hebben nog originele, bewerkte stucplafonds. Het oude bellensysteem om de dienstbode te ontbieden, werkt nog steeds. Van der Sterre is voorlopig nog druk bezig met de restauratie, maar bezoekers kunnen alvast een blik werpen op de eerste resultaten.

Verder
Deze stadskrant gaat uitgebreid in op de Open Monumentendagen. Op de volgende pagina's vindt u overzichten van de wandelroutes, nevenactiviteiten en een plattegrond waarin de locaties van de monumenten worden aangegeven.

Bezoekers van de Open Monumentendagen krijgen de kans om het interieur van Plantsoen 69 gedeeltelijk te bewonderen. Het woonhuis is normaal gesloten voor publiek. Foto: Wim van Noort.