NS aansprakelijk bij uitval treinen
31 augustus 2001

De Consumentenbond heeft in een brief aan de minister van justitie nogmaals gepleit voor nieuwe wetgeving voor het openbaar vervoer. De Bond voelt zich hierin gesteund door onderzoek waaruit blijkt dat de NS aansprakelijk is voor het op tijd rijden van treinen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van justitie. De conclusie van het onderzoek luidt dat de NS niet alleen een inspanningsverplichting heeft, maar ook verantwoordelijk is voor het resultaat. Dat wil zeggen dat de NS schadevergoeding moet betalen aan reizigers als zij extra kosten moeten maken doordat treinen niet op tijd rijden of uitvallen. Met de huidige wetgeving kan de NS niet aansprakelijk gesteld worden.

Daarom heeft de Consumentenbond in juli aan de Tweede Kamer gevraagd het Burgerlijk Wetboek aan te passen, zodat de NS wel aansprakelijk is bij een tussentijdse aanpassing van het aanbod van treinen en bij vertragingen. Aanleiding hiervoor was de invoering van de zomerdienstregeling, waarbij 300 treinen dagelijks zijn uitgevallen.