Gemeente Gent

' L o k a l e D i e n s t e n w e r k g e l e g e n h e i d ' P r o j e c t o p r o e p 2 0 0 1 (31/08/2001)

Situering

Het belang van de dienstenwerkgelegenheid kwam voor het eerst duidelijk aan bod in het Witboek van de Europese Commissie over Groei, concurrentievermogen en werkgelegenheid, gepubliceerd in 1993. Met deze diensten wil men inspelen op onvervulde behoeften die zijn ontstaan door een verschuiving in leefgewoonten, de hervorming van structuren en verhoudingen binnen het gezin, de toename van de vrouwelijke beroepsarbeid, de nieuwe wensen van een bevolkingsgroep bejaarden en zelfs hoogbejaarden.

Daarnaast is er de noodzaak om de schade aan het milieu te herstellen en verpauperde stadswijken te renoveren.

In antwoord op deze behoeften kunnen nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd die in het bereik liggen van mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt.

Eind januari 2001 lanceerde Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, Renaat Landuyt, zijn Krijtlijnen voor de ontwikkeling van de nieuwe nabijheidsdiensten op lokaal niveau. De Vlaamse overheid stelt middelen ter beschikking van de 13 centrumsteden om de dienstenwerkgelegenheid uit te bouwen. De Stad Gent zal de regie voeren voor de dienstenwerkgelegenheid via het open partnerschap Gent, stad in werking. Het Steunpunt Dienstenwerkgelegenheid wordt belast met de uitvoering.

Bij dit partnerschap zijn diverse actoren betrokken die elk op hun terrein invloed hebben op de werkgelegenheid. Het lokaal actieplan dienstenwerkgelegenheid werd in samenspraak met dit partnerschap opgemaakt. Inmiddels werd het goedgekeurd door de gemeenteraad en de Vlaamse overheid.

Wat is dienstenwerkgelegenheid ?

Het gaat in essentie om diensten die de kwaliteit van het leven verbeteren. Vertrekkend van de behoeften en de opsplitsing in mogelijke doelgroepen, kunnen we twee grote categorieën van diensten onderscheiden:

De diensten aan gezinnen die fungeren om tijd te winnen en het dagelijks leven te vergemakkelijken zoals kinderoppas in allerlei vormen, hulp in het huishouden, thuisbezorging allerhande,de diensten aan personen die niet zelfredzaam zijn en dan betreft het hier diensten van persoonlijke bijstand die thuis worden verstrekt zoals poetshulp, verzorging, boodschappen, sociale activiteiten,;

De (semi-)collectieve diensten waarbij het kan gaan om recreatie en cultuur, milieu en natuur, veiligheid, buurtrenovatie,

Beide soorten diensten kunnen ook worden georganiseerd vanuit de visie van het maatschappelijk opbouwwerk waarbij buurtbewoners actief participeren aan diensten die door sociale netwerken en solidariteitsverbanden het leven verrijken.

Wie kan een project indienen ?

Alle organisaties in het Gentse die een initiatief op dit gebied willen ontplooien. We doelen hier op bedrijven uit de profitsector, v.z.w.s, bedrijven uit de sociale economie, overheidsdiensten,

Procedure en timing

Geïnteresseerden kunnen een projectfiche bij het Steunpunt Dienstenwerkgelegenheid aanvragen en deze daar tegen uiterlijk 8 oktober 2001 (17 uur) indienen.

Het partnerschap Gent, stad in werking maakt een selectie uit de ingezonden dossiers en verstrekt een gemotiveerd advies aan de gemeenteraad die de definitieve beslissing neemt.

De projecten ontvangen in de loop van december 2001 een bericht met betrekking tot hun selectie.

De indieners van de weerhouden projecten wordt een protocol ter ondertekening voorgelegd waarin de resultatenverbintenis, de vereiste rapportage, de toegekende subsidie en de mogelijkheden inzake ondersteuning zijn beschreven.

Selectiecriteria

De hoofddoelstelling is tweeledig: het aanbieden van kwaliteitsvolle diensten en de creatie van duurzame jobs voor werknemers met verminderde kansen op de arbeidsmarkt.

Bij de selectie zal rekening worden gehouden met diverse aspecten:

de lokale inbedding van het initiatief

de garanties inzake kwaliteit van de dienstverlening en de arbeid.

de realisatie van minimum halftijdse jobs met een gewoon arbeidscontract

de garantie van opleiding en begeleiding van de werknemer(s) op de werkplaats

Voorts wordt verwacht dat:

de principes van het Charter van de meerwaardeneconomie worden onderschreven.

het initiatief geen oneerlijke concurrentie betekent.

het ingediende plan realistisch is en een duidelijk financieel plan bevat.

Ondersteuning

De indieners kunnen beroep doen op het Steunpunt Dienstenwerkgelegenheid voor alle inlichtingen met betrekking tot de opmaak van hun dossier.

De erkende projecten kunnen, gespreid over drie jaar, maximaal 1 miljoen frank ontvangen per gerealiseerde voltijdse job voor mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Deze middelen kunnen zij naar eigen inzicht besteden om de hierboven beschreven tweeledige doelstelling te realiseren.

Indien gewenst worden de indieners inhoudelijk ondersteund door het Steunpunt Dienstenwerkgelegenheid en krijgen zij hulp bij het hanteren van een evaluatie- en monitoringinstrument. De indieners nemen deel aan een trimestrieel overleg.

Voorbeelden van dienstenwerkgelegenheid en sociale economie vindt u op volgende websites:

www.ootb.be (o.a. occasionele kinderopvang EVA, Elmer)

www.duet.be (invoegbedrijf)

www.swinxx.nl

www.be-dressed.nl

Charter van de meerwaardeneconomie:

www.gomesanet.be (zoek onder Nederlands/diensten/bureau voor projectassistentie/beleidsteksten: besluit impulsprogramma meerwaardeneconomie)

Informatie

Steunpunt Dienstenwerkgelegenheid, Vera Van Heule, p/a Gildestraat 8, 9000 Gent, tel. (09)225 91 91, fax (09)223 58 59, e-mail vera.vanheule(gent.be

Bevoegd


- de heer Daniël Termont, schepen van de Haven, Economie en Feestelijkheden.


- mevrouw Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken, Huisvesting en Emancipatie.