Cambuur Leeuwarden B1 - FC Utrecht B1 (1-4)

De eerste competitiewedstrijd en dan al meteen ontzettend vroeg eruit. Immers, er moest om 11.00 uur in Leeuwarden aangetreden worden. Voor menigeen is dat een hele klus !

In de oefencampagne werd tegen het fysiek sterke Groningen aangetreden en het lijkt erop dat men in het Noorden groter is dan in Utrecht. Ook nu stond er een fysiek sterke ploeg.

Maar goed, het heet voetballen en dan heb je niet altijd iets aan een groot lijf. Dan gaat het erom wat de voeten met de bal doen.

De opstelling was:
In het doel Burak Dudukcu. Achterin Jasper Bolland, Bas Mooij, Stephan Jacobs en Kevin van Baarlen. Middenveld: Jimmy van Baarlen, Rory Olsthoorn, Lorenzo Davids en Dennis Schaap. Voorin: Joris van Rooijen en Nick van der Horst.
Wissels: Coco Bosanga, Ruviensky Wederfoort en Sergio Keizerweerd. Geblesseerd: Kevin Heideveld, Kees van Buuren, Sedat Mihci en Daan Huiskamp.

Dat Kevin verrassend linksachter werd gezet bleek vooral uit de reactie van een omstandster die niet beter weet dan dat hij altijd linksbuiten speelt. Dit keer speelde hij volgens haar "linksbuiten achter". De verwarring was dus schijnbaar groot en haalde trainer John van Loen dan een tactisch foefje uit ?

Het eerste half uur heerste de FC Utrecht volledig. De bal werd van achteruit snel naar voren ingespeeld via het middenveld waarna de opkomende middenvelders en de voorhoedespelers, met name door hun snelheid en beweeglijkheid, moeilijk te controleren waren. Het leidde vrij snel tot een kans voor Nick. Joris kon de bal net doortikken en Nick kwam recht voor de keeper uit. Helaas tikte hij de bal naast. Dat was in de achtste minuut. In de 14e minuut werd Jimmy mooi vrijgespeeld en die zag zijn poeier de bovenkant van de lat schampen.

Het wachten was op een treffer, want zoals eerder gezegd, heerste men. Lorenzo stuurde Dennis op links weg, die legde goed voor en Joris van Rooijen rondde netjes af (0-1 in de 22e minuut).

Schijnbaar nagenietend van de treffer schrok men wakker toen direct vanaf de aftrap Burak de spits op zich zag afkomen en als winnaar overeind bleef. Vrijwel direct daarna was het weer aan de FC: Jimmy die zijn kopbal rakelings over zag gaan. Het leek erop dat de wedstrijd echt geopend was. Het doordrukken gelukte echter niet zo. Er waren wat halve kansjes, maar het beetje geluk en scherpte ontbrak. Totdat een soortgelijke situatie als bij het eerste doelpunt optrad. Wederom van links de voorzet en Joris die met een halve draai de bal inschoot. Een voortreffelijke redding voorkwam de treffer. Echter, die redding werd uitgevoerd door een veldspeler en dat betekende penalty. De veldspeler kreeg geel, terwijl dit een echt rode kaart diende te zijn. Maar goed. Joris achter de penalty en dat kan hij feilloos, ondanks alle intimidatie van de keeper: 0-2.

Dit was de 35e minuut. Wat daarna gebeurde was een herhalend euvel. Er gebeurde helemaal niets meer. Achterin begon men de bal in de breedte rond te spelen, af en toe een "solootje" en de andere linies werden niet meer bediend. De vaart ging uit de wedstrijd en dat kwam de FC niet ten goede. Het rustsignaal was hard nodig.

De tweede helft werd direct goed begonnen. Jimmy spurte er op rechts voorbij, zette voor en Joris miste het doel op een haar. Drie minuten later werd Joris ingespeeld en kreeg hij ruimte voor een schot. Deze belandde op de lat. Daarna vielen de jongens weer helemaal terug naar het niveau van de laatste minuten in de eerste helft.

Vanaf de 12e t/m de 27e minuut was het Cambuur dat de toon zette. De 12e minuut gaf hen ook nog eens hoop, want zij kwamen na slordig balverlies op 1-2. Gezien de kleine kansen en overheersing die ze daarna hadden, was de vrees gerechtvaardigd dat de gelijkmaker eerder zou vallen dan een extra treffer. Het enige dat de FC inbracht was een ingestudeerde vrije bal. Jimmy moest echter met zijn "verkeerde" been zien af te ronden en schoot net naast.

In de 30e minuut wisselde John van Loen Nick voor Coco en ging Kevin naast Joris spelen. Coco ging linksback en deed dat niet op zijn gelukkigst. Wellicht is het de druk die parten speelt. Een ongelukkige bal door het midden van Coco bracht een Cambuur-speler recht voor het doel. Zijn voet stond gelukkig iets te veel naar links en tikte hij naast.

In de daarna volgende minuten was het volledig de verdienste van de verdediging dat er niet tegengescoord werd.

Burak kan lekker uitschieten en in de 40e minuut leek zijn uittrap eenvoudig verdedigd te worden door de gastheren. Tot ieders verbazing viel en rolde bal tussen drie Cambuurspelers door en kon Kevin onhoudbaar er vandoor. Hij tikte de bal tijdig langs de keeper en even was het nog spannend of de "butsende" bal aan de goede kant van de paal zou komen. Dat deed deze en daarmee was de wedstrijd bekeken en op slot: 1-3.

In de laatste minuut was het weer een soort "uit het niets"-situatie. Joris kreeg de bal, wist nog net terug te leggen en de opkomende Kevin haalde snoeihard uit van zo'n 20 meter. De bal verdween onder de lat in het doel. Zonder meer een schitterend schot: 1-4.

Vatten we de gehele wedstrijd samen, dan kunnen we zeggen dat we een eerste half uur gezien hebben, waarin linies goed bereikbaar waren en de bal op de juiste wijze snel (over de grond) rondgespeeld werd: er werd gedomineerd en het zag er overtuigend uit. Daarom leverde het ook echte kansen op. Daarna, inclusief de tweede helft, waren het een paar spaarzame momenten en verviel men in de oude fout om het middenveld over te slaan en fantasieloos lange ballen aan te reiken. Daar kunnen middenveld en spitsen weinig tot niets mee en krijg je vanzelf meer druk te verwerken.

Toch is er dan dat beetje extra van dit team, dat dan toch nog voldoende is om zo te winnen. Deze winst is de verdienste van de verdedigers, ondanks dat zij ook de aanleiding waren voor het minder functioneren van midden- en aanvallinie. Met name Stephan, Bas en Kevin streden met passie en speelden ijzersterk op het moment dat het nodig was. Toen lieten met name de aanvallende jongens het zitten.

Voor de anderen toch nog een beetje de druk van wel/niet basisspeler zijn ? Wie weet. In ieder geval zal Ajax dit soort veranderingen afstraffen. Daar is die ploeg te slim voor.

Tip: leef naar een wedstrijd toe, maar wel met een gerust en vertrouwd gevoel van de eigen en ploegcapaciteiten. Dan komt de rest vanzelf wel.