Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Andere Culturen: Mexico


Als je verzekerd wilt zijn van welzijn en geluk, moet je alleen de vogels eten die mooi kunnen zingen. En houd tijdens het zingen een brandende kaars in je handen zodat je woorden door de vlam worden verlicht; de betekenis van het lied kan daardoor beter doordringen.

Waar ter wereld vind je een land met zo'n kleurrijkheid en zo'n poëtische kracht? Marion Vredeling verloor haar hart definitief aan Mexico toen zij er in 1990 voor het eerst heen reisde, als amateur-archeologe. Tijdens dat eerste bezoek diende zich een onderwerp aan dat haar leidraad is geworden voor latere reizen: de traditionele indiaanse bijenteelt. Ze stippelde een soort 'honingroute' uit. Die tocht bracht haar op de meest onverwachte plaatsen en gaf haar de mogelijkheid kennis te maken met allerlei mensen. Mensen die veelal in twee culturen tegelijk leven: de verdwijnende indiaanse cultuur en het katholieke Mexicaanse leven dat sterke westerse invloeden ondergaat.

Marion vertelt over de Mexicaanse cultuurgeschiedenis aan de hand van beelden die zij tijdens haar reizen heeft verzameld. Zij is programmamaakster bij Bureau Studium Generale aan de Technische Universiteit Delft en schrijfster. In 1997 debuteerde zij met de verhalenbundel Godin van het Vuil.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met studievereniging Japie. In het kader van een studiereis door de Verenigde Staten en Mexico die half september plaatsvindt.



Mexico
Marion Vredeling
Woensdag 5 september 20.00- 22.00 uur
Senaatszaal Auditorium