FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten serveert broodje onthaasting met kopje aanbesteding

FNV Bondgenoten serveert broodje onthaasting met kopje aanbesteding

FNV Bondgenoten vreest dat aanbesteding van het openbaar vervoer in Nederland zal leiden tot een nog grotere werkdruk voor het personeel en dus ook nog meer ongemak voor de reizigers. De laatste jaren neemt de werkdruk bij de werknemers in het personenvervoer steeds meer toe. Te strakke tijdsplanning van de dienstroosters, files en omleidingen, gebreken aan het materiaal en een slechte communicatie binnen de vervoersbedrijven zorgen voor groeiende stress. Veel werknemers moeten wegens ziekte (tijdelijk) afhaken. Door de druk op de arbeidsmarkt is er bovendien een structureel tekort aan chauffeurs en conducteurs. Er ontstaat een vicieuze cirkel: door de constant onderbezette teams gaat de kwaliteit van het werk steeds meer achteruit. En dat is niet alleen slecht voor de werknemers maar ook voor de reizigers. FNV Bondgenoten vindt dat het tijd is om stil te staan. De bond nodigt reizigers, werknemers uit het taxi-, stad-, streek en spoorvervoer uit om te komen onthaasten tijdens een gratis ontbijt of lunch op 5 en 6 september.

FNV Bondgenoten verwacht niet dat de werkdrukproblemen op korte termijn zullen verminderen of verdwijnen. Een toename ligt meer voor de hand, denkt de bond. Want een nieuwe veroorzaker van toenemende bezuinigingen op personeel en materieel dient zich aan: het personenvervoer in Nederland wordt de komende jaren aanbesteed. In alle provincies, regio's en grote steden worden vervoerspakketten aan de markt (de vervoersbedrijven zoals de NS, Connexxion, Arriva, Hermes en de BBA) aangeboden, waarbij de financiële middelen kleiner zijn dan voorheen. Over het algemeen zal de opdracht gegund worden aan het vervoersbedrijf dat het goedkoopst is. En dat betekent: bezuinigen op het personenvervoer terwijl dezelfde kwaliteit geleverd moet worden, vreest FNV Bondgenoten.

Overheden gaan in de toekomst spoor- en buslijnen schrappen. De vervoersbedrijven zullen, om de concurrentie een stap voor te blijven, bezuinigen op personeel en materieel. Reizigers en werknemers merken vandaag de dag al welke gevolgen dit heeft: uitvallende treinen en bussen, taxi's die niet op komen dagen. Ontevreden reizigers en gestresste werknemers lijken soms, onterecht, tegenover elkaar te staan...

De onthaastingstafel van FNV Bondgenoten staat gedekt op: op woensdag 5 september van 10.00 tot 12.00 uur op Den Haag CS en van
13.00 tot 15.00 uur op Rotterdam CS.
Op 6 september staat de onthaastingsbus 's ochtends op Alkmaar CS (10.00 - 12.00 uur) en 's middags (13.00 - 15.00 uur) op Beverwijk CS.