Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 29 augustus 2001

... B & W-nieuws week 35

Openbare Werken
Het college stelt de raad voor om twee voorbereidingskredieten beschikbaar te stellen voor fietsvoorzieningen in Haarlemmermeer: voor de tracéstudie Hoofdweg Westzijde tussen N201 en Schipholweg (f 325.000/ euro 147.478,57) en voor het fietspad Nieuwekerkertocht (f 275.000/ euro 124.789,56). Verder stelt het college de raad voor om vier uitvoeringskredieten beschikbaar te stellen: voor de fietsstroken Zwanenburg (f 541.000/ euro 245.495,10), voor de fietssuggestiestroken/ fietspaden Hoofdweg Westzijde tussen Van Heuven Goedhartlaan en Noorderdreef (f 1.112.000/ euro 504.603,60), voor de fietssuggestiestroken Hoofdweg Oostzijde in Hoofddorp tussen Marktplein en Weg om de Noord (f 510.000/ euro 231.427,91) en voor het fietspad/ fietssuggestiestroken Abbenes/ Buitenkaag (f 2.640.000/ euro 1.197.979,77). Het college gebruikt eenmalig een bedrag van f 180.000 ( euro 81.680,44) uit de Reserve Fietspaden voor de gemeentelijke bijdrage aan de noordelijke aansluiting van het 5P-pad op de Schipholweg. Met ingang van januari 2003 volgt er structureel onderhoud aan de fietspaden Hoofdweg Westzijde en Abbenes-Buitenkaag. De aanleg van de fietspaden/ fietsstroken vinden plaats in het kader actualisering uitvoeringsprogramma fietsbeleid 2001. De raadscommissie Verkeer en Vervoer ontvangt het raadsvoorstel ter advisering.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college stemt in met de verdere uitwerking van het gezamenlijke projectplan van de basisscholen 'Samenspel' en 'Op Dreef" in Nieuw-Vennep voor de realisatie van een brede school. De centrale doelstelling van de brede school is het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen. Het college ondersteunt de projectplannen voor een brede school bij de basisscholen 'Het Palet' in Nieuw-Vennep en bij 'De Meerbrug' en 'De Zwanebloem' in Zwaanshoek niet verder. De bedoeling is om op 1 januari 2002 een meerjarenplan voor de brede school Samenspel/ Op Dreef ingevuld te hebben.
De kosten van f 300.000 ( euro 136.134,06) worden gedekt uit de rijksbijdrage voor jeugd en veiligheid. De 'Kantoorurenschool' blijft voorlopig bestaan als naschoolse opvang in de school, om de tijd te overbruggen tussen het uitgaan van de school en het thuiskomen van de ouders. Bij de nieuw te bouwen voorzieningenlocaties in Floriande en Getsewoud kiest het college voor een combinatie van onderwijs, kinderopvang en naschoolse opvang. De raadscommissie WOC ontvangt het voorstel ter advisering.

Het college heeft de prioriteitenlijst voor de restauratie van rijksmonumenten in Haarlemmermeer voor de periode 2002-2007 vastgesteld. Voor de Witte Boerderij aan de Hoofdweg 743 en de kerk/ pastorie aan de Hoofdvaart zijn restauraties gepland. Het voorstel is besproken met eigenaren en de monumentencommissie. De monumenten maken deel uit van het restauratie- uitvoeringsprogramma van de provincie Noord-Holland.

Het college verleent een subsidie van f 442.606 ( euro 200.845,85) aan Amstelland Jeugdgezondheidszorg op grond van de Tijdelijke regeling vroegsignalering. Met deze uitkering kunnen extra taken van jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 4 jarigen worden gefinancierd. Het gaat daarbij om het vergroten van het bereik van de consultatiebureaus, de signalering, verwijzing en begeleiding van kinderen met een (taal)achterstand en deelname aan netwerken op het gebied van lokaal jeugdbeleid. Het college besteedt een bedrag van f 20.000 ( euro 9.075,60) voor aanloopkosten.

Facilitaire Dienst
Het college stemt in met het meerjaren kostenoverzicht en de financiering van de facilitaire investeringen en lasten van de Facilitaire Dienst. Om duidelijkheid te creëren over de ontwikkeling van de facilitaire investeringen en lasten voor de komende 13 jaar heeft de dienst op basis van onderzoek de volgende drie overzichten ontwikkeld met het prijspijl van het jaar 2000. Ten eerste een Onderhoudsplan Huisvestingsgebouwen en technische installaties. Ten tweede een Onderhouds- en vervangingsplan Duurzame productiemiddelen (investeringen in en onderhoud aan roerende zaken). Tenslotte Geactiveerde en te activeren investeringen (vervangingsinvesteringen van meer dan f 500.000 en de investeringen van de taakvelden binnen de dienst, Burgerzaken en Topografie). De kern van de wijziging is dat de lasten van investeringen tot nu toe achteraf worden gedragen en in de nieuwe systematiek vooraf worden gereserveerd.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college besluit een artikel 19 procedure te volgen voor het zuidelijk deel van het Laantje van Peetoom (deels verhard pad tussen de Oude Kruisweg en de Spaarneweg, de nieuwe ontsluitingsweg voor bedrijventerrein Cruquius). Het college besluit een artikel 17 procedure te volgen voor de tijdelijke fietsverbinding tussen de Oude Kruisweg en de verlangde Spaarneweg. Het laatste deel van het laantje is nog onverhard en moet nodig worden aangepast voor de bereikbaarheid van de woningen, bedrijven en tennishal de Tebahal.

Bestuursdienst
Het college heeft kennis genomen van de voortgangsrapportage juridische control. De volgende vier actiepunten kwamen naar voren: verbetering van de juridische risicoparagraaf, een permanent overlegorgaan, een periodiek overleg van juridisch controller met afdelings- en sectorhoofden over juridische kwaliteitsverbetering en juridische kwaliteitsprojecten/ audits. Met de implementatie en blijvende controle op de juiste uitvoering van genoemde actiepunten is er een basis gelegd voor juridische control en kunnen bestuur en management worden geïnformeerd over de juridische stand van zaken en bijzondere risico's in de gemeente.

Programma Management
Het college verzet zich tegen de eis van Bouwcombinatie Stegge bv/ Franki nv over de aanbesteding van de Calatravabruggen bij de Raad van Arbitrage voor bouwbedrijven. De gemeente wordt bijgestaan door De Brauw Blackstone Westbroek advocaten uit Den Haag.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen