CDA

Theo Rietkerk: Integrale veiligheid moet als sociaal grondrecht in Grondwet

Tweede Kamerlid Theo Rietkerk vindt dat "integrale veiligheid" als een sociaal grondrecht in de Grondwet moet worden opgenomen. Daartoe presenteert hij vandaag - woensdag 5 september - een initiatiefwetsvoorstel, "Veiligheid in de Grondwet".

In een toelichting op zijn wetsvoorstel legt Rietkerk uit wat "integrale veiligheid" inhoudt en waarom dat, volgens hem en de CDA-fractie in de Grondwet moet worden opgenomen. "Er zijn een aantal kerntaken van de overheid, die we zo belangrijk vinden, dat ze in de grondwet thuis horen. Sinds 1983 staan bijvoorbeeld de zorg voor de werkgelegenheid, volksgezondheid en het milieu in de grondwet. Het is niet te verdedigen dat anno 2001 de veiligheid niet in het rijtje van topprioriteiten staat. Het initiatief vult dus een leemte op in de huidige Grondwet. In 1983 was veiligheid was geen sociaal thema. De veiligheid in Nederland is in de decennia sedert de totstandkoming van de huidige Grondwet echter steeds meer onder druk komen staan. Als wij wat wij belangrijk vinden in de Grondwet zetten, dan hoort de veiligheid daarbij."

Integrale veiligheid
Rietkerk vervolgt: "Allereerst is de criminaliteit gestegen. Maar veiligheid is meer dan alleen maar criminaliteit. Nadrukkelijk gaat het om zaken als verkeersveiligheid, milieuveiligheid (bescherming tegen watersnood) en arbeidsveiligheid en rampenbestrijding. Een aantal recente onderzoeken naar aanleiding van rampen als Enschede, Volendam en de Herculesramp hebben het optreden van de overheid ter discussie gesteld. Al deze aspecten samen worden wel "integrale veiligheid" genoemd. Daarover gaat dit artikel."

Cultuuromslag nodig
"Om de gewenste veiligheid te beter bevorderen is er een cultuuromslag nodig. Dit is bijvoorbeeld door dhr Oosting gezegd bij de presentatie van zijn rapport over de ramp in Enschede. Een grondwetsartikel is staatsrechtelijk de sterkst mogelijke basis voor deze cultuuromslag. Opname in de grondwet is moet leiden tot een overheid die staat vóór continue en integrale aandacht voor veiligheid en tegen verkokering en ad hoc beleid. En voor een overheid die staat voor handhaven en tegen gedogen. Het opnemen van de veiligheid in de grondwet past bij onze visie op de taken van de overheid.

Sociaal grondrecht
Het grondrecht veiligheid zet geen bestaande grondrechten op zij. De veiligheid wordt een sociaal grondrecht, dat betekent een opdracht aan de overheid om deze te bevorderen en tegelijk, als keerzijde, de taak voor de volksvertegenwoordiging om de overheid daar aan te houden. Een juridische claim op veiligheid zal niet zomaar bij een rechter zijn af te dwingen. Iemand kan ook niet bij de rechter om een behandeling in een ziekenhuis vragen met een beroep op het volksgezondheidsartikel. Maar politiek is het des te belangrijker. Het is in het verkeer tussen Kamer en regering, en in gemeenten en provincies, dat om uitwerking van het grondrecht moet worden gevraagd.