Gemeente Ede

Premie van 4.000,-
voor werkloze die een baan vindt

Uitkeringsgerechtigden die een baan vinden, kunnen een premie van 4.000,- krijgen van de gemeente Ede. Daarnaast zijn er premies voor werklozen die cursussen volgen of vrijwilligerswerk gaan doen.

Sinds vorige maand is het nieuwe premiebeleid van de gemeente Ede van kracht. Met dit premiebeleid wil de gemeente Ede uitkeringsgerechtigden stimuleren hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Het is ook mogelijk om een premie te krijgen voor onbetaald werk. Een deel van het uitkeringsbestand bestaat namelijk uit mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Voor hen is de stap naar regulier werk vaak nog een stap te ver.

Er zijn 5 verschillende premies die de gemeente kan toekennen: de activiteitenpremie, de reïntegratiepremie, de werkaanvaardingspremie, de deeltijdpremie en de scholingspremie.

Activiteitenpremie

Deze premie wordt gegeven bij sociale activering. De uitkeringsgerechtigde kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen of cursussen volgen. Het doel is het vergroten van de deelname aan het maatschappelijk leven en het doorbreken van het sociaal isolement. De hoogte van de premie is afhankelijk van het aantal uren dat activiteiten worden verricht. De premie is belastingvrij en telt niet mee voor de vaststelling van het inkomen bij de inkomensafhankelijke regelingen als huursubsidie en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Reïntegratiepremie

Deze premie wordt gegeven als de uitkeringsgerechtigde een traject volgt waarbij hij uitstroomt naar betaald werk. Dit gebeurt in een viertal fasen. Meestal doet de uitkeringsgerechtigde werkervaring op in een gesubsidieerde baan. Na afronding van iedere fase is er een premie beschikbaar.

Werkaanvaardingspremie

Deze premie is er wanneer iemand volledig uitstroomt naar regulier ongesubsidieerd werk. Dit betekent dat de uitkering kan worden stopgezet. De werkaanvaardingspremie bedraagt 4.000,-- en is ingesteld om de armoedeval te compenseren. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet iemand in het voorafgaande anderhalf jaar aan de uitstroom minimaal één jaar een algemene bijstandsuitkering hebben ontvangen of een WIW-baan hebben gehad. Tevens kunnen mensen met een ID-baan deze subsidie ontvangen, als zij deze baan al minimaal twee jaar hebben. De premie wordt in vier perioden van elk 1.000,-- in twee jaar uitbetaald.

Deeltijdpremie

Deze premie is er voor uitkeringsgerechtigden die reguliere ongesubsidieerde arbeid in deeltijd verrichten. Vaak is dit een eerste stap om volledig uit te stromen uit de bijstand. Om de prikkel in te bouwen dat mensen inderdaad op zoek gaan naar een voltijdbaan, wordt de deeltijdpremie voor maximaal een jaar toegekend. Daarmee komt iemand dan ook in aanmerking voor de werkaanvaardingspremie van 4.000,--, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

Scholingspremie

Deze premie is er voor uitkeringsgerechtigden die (tijdelijk) zijn vrijgesteld van de arbeidsplicht, maar zich via scholing alvast willen voorbereiden op de stap naar werk. Deze premie geldt daarnaast voor de zogenoemde oudkomers die Nederlandse taalles afronden en niet onder de wet inburgering nieuwkomers vallen.

Meer informatie

Voor de aanvraag van premies zijn er speciale formulieren. Ook is er binnenkort een folder beschikbaar. Voor vragen: informatiebalie van Werk, Inkomen en Zorg aan de Telefoonweg 124 in Ede. De balie is iedere werkdag van 8.30 tot 17.00 uur te bereiken, tel.: (0318) 68 04 98.



Ede, 5 september 2001