Gemeente Tilburg

09-07-2001

Monumentenboek Tilburg in september gereed

Begin september veel aandacht voor Tilburgse monumenten uit 1850-1940

Begin september 2001 verschijnt het boek 'TILBURG. Architectuur en stedenbouw in de gemeente Tilburg 1850-1940'. In deze publicatie worden in woord en beeld de belangrijkste gegevens uit het Tilburgse Monumenten Inventarisatieproject (MIP) uitgebreid toegelicht. De waardevolle Tilburgse objecten en structuren op het gebied van architectuur en stedenbouw in de periode 1850-1940 zijn hierin opgenomen. Het boek bevat een beschrijving van de ontwikkeling van Tilburg, Berkel, Enschot en Udenhout. Daarnaast bestaat ruim de helft van het boek uit beschrijvingen van waardevolle gebieden en gebouwen met veel architectuurfoto's. Het boek is vanaf 6 september a.s. voor f 35,= verkrijgbaar in enkele Tilburgse boekhandels en bij de VVV.

Inmiddels is al een reeks MIPboeken verschenen, onder meer over de vier grote steden en de provincies. Het initiatief voor het Tilburgse monumentenboek is genomen door de gemeente Tilburg, in samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) en uitgeverij Waanders. Auteur van het boek is kunsthistoricus Hans van Dijk (van Fontys Hogescholen/Bilan). De foto's en afbeeldingen zijn hoofdzakelijk afkomstig van de beroepsfotograaf van de RDMZ en het Regionaal Historisch Centrum Tilburg.

Presentatie
Op woensdagavond 5 september a.s. wordt het monumentenboek officieel gepresenteerd, tijdens een thema-avond over dit boek en de monumenten in Tilburg. Deze presentatie vindt plaats in het paleis/raadhuis van de gemeente Tilburg. Sprekers zijn onder meer wethouder E. Aarts, de heer F. Plevoets (voorzitter van de Monumentencommissie) en de heer P. Nijhof (Rijksdienst voor de Monumentenzorg).

8 september: Open Monumentendag
De verschijningsdatum van het boek en de presentatie hangen nauw samen met de Open Monumentendag. Het landelijke thema van dit jaar is 'Huis & haard. Monumenten van het wonen.' In Tilburg wordt de Open Monumentendag op zaterdag 8 september a.s. gehouden. Zo'n 20 Tilburgse monumenten zijn dan geopend voor publiek. In een speciale folder wordt aangegeven welke monumenten in de gemeente Tilburg open zijn. In de folder wordt ingehaakt op het landelijke thema en wordt een aantal Tilburgse woonlocaties uit de periode 1850-1940 nader toegelicht. Het bovengenoemde monumentenboek kan tijdens de Open Monumentendag dienen als uitgebreide gids.
De folder over de Open Monumentendag is vanaf eind augustus verkrijgbaar in onder meer het Gemeentelijk Informatiecentrum, de stadswinkels, bibliotheken, het Nederlands Textielmuseum, het Gemeentearchief en op de Open Monumentendag in de opengestelde monumenten.