Stichting Toezicht Effectenverkeer

Persbericht 4 september 2001

STE start met toezicht op openbare biedingen

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) houdt vanaf 5 september 2001 toezicht op openbare biedingen in Nederland. Vanaf deze datum zijn de oude gedragsregels inzake openbare biedingen van de Sociaal-Economische Raad (SER) `één-op-één' (dus zonder noemenswaardige wijzigingen) overgeheveld naar de Wet Toezicht Effectenverkeer 1995. In 2002 zal deze nieuwe wet- en regelgeving voor openbare biedingen worden geëvalueerd aan de hand van ervaringen van de STE.

Voor de uitoefening van de nieuwe toezichtstaak heeft de STE een nieuwe afdeling openbare biedingen in het leven geroepen. Tevens heeft de STE de Commissie Openbare Biedingen ingesteld. In deze Commissie hebben naast het bestuur van de STE negen externe deskundigen zitting. Zij adviseren het bestuur van de STE op het gebied van beleidsmatige en strategische aspecten van het toezicht op openbare biedingen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de Commissie bij actuele overnamebiedingen voor advies zal worden ingeschakeld. De externe commissieleden zijn:

Prof. mr. M.W. den Boogert
Dr. F.J.G.M. Cremers
Prof. mr. S.E. Eisma
J. den Hoed RA
Prof. mr. P.C. van den Hoek
Drs. A.G. Jacobs
Prof. mr. M.J.G.C. Raaijmakers
Prof. mr. G. van Solinge
Drs. J.B.M. Streppel

Bij openbare biedingen is er sprake van een tot het publiek gericht bod door een persoon of instelling op alle effecten (meestal aandelen) van een onderneming. Hierbij geldt voor zowel de bieder als voor de onderneming op wie geboden wordt (de doelvennootschap) een aantal gedragsregels ter bescherming van de aandeelhouders tot wie het bod wordt gericht. Zo moet de bieder bijvoorbeeld een biedingsbericht beschikbaar stellen waarin hij uitgebreide informatie geeft over het hoe en waarom van het openbaar bod, en de aandeelhouders vervolgens voldoende tijd geven om op basis van dit biedingsbericht een goede afweging te kunnen maken. De doelvennootschap heeft de verplichting om een aandeelhoudersvergadering te beleggen waarin het bestuur zijn standpunt met betrekking tot het bod gemotiveerd aangeeft.

Het toezicht op openbare biedingen berustte voorheen bij de SER (zelfregulering), waarbij de beurs (Euronext) een rol speelde bij het beoordelen van biedingsberichten. Door de verharding en internationalisering van openbare biedingen werd het wenselijk geacht het toezicht over te hevelen naar de STE, omdat de STE meer mogelijkheden tot controle en sancties heeft (waaronder het opvragen van informatie, het geven van aanwijzingen en het opleggen van boetes en dwangsommen) en de bevoegdheid heeft om op te treden tegen buitenlandse partijen.

Indien de bieder ten behoeve van zijn bod nieuwe aandelen uitgeeft, zal Euronext de toezichthouder blijven voor een eventueel beursprospectus. Omdat de beoordeling van het beursprospectus door Euronext en de beoordeling van het biedingsbericht door de STE afzonderlijke taken zijn die in de praktijk goed op elkaar afgestemd moeten zijn, hebben de STE en Euronext een gezamenlijk convenant opgesteld waarin de noodzakelijke informatie-uitwisseling wordt geregeld. De SER zal een belangrijke rol blijven vervullen bij de bescherming van belangen van werknemers bij openbare biedingen die in Nederland plaatsvinden.