Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2001/3735
datum
05-09-2001

onderwerp
Vragen lid M.B. Vos (GroenLinks) over dierenmishandeling tijdens veetransporten
doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen gesteld door het lid M.B. Vos (GroenLinks) over dierenmishandeling tijdens veetransporten.

datum
05-09-2001

kenmerk
DL. 2001/3735

bijlage

1
Ja.

2
De in het bericht genoemde transporten bleken voornamelijk betrekking te hebben op het overtreden van het in Luxemburg toegestane terreingewicht krachtens de horizontale Transportrichtlijn 96/53 en in een beperkt aantal gevallen op overtredingen van de Transportrichtlijn voor welzijn 91/628, waarbij sprake was van onvoldoende ruimte en/of voer en water. De discrepantie krachtens de richtlijn 96/53 in toegestaan terreingewicht tussen Nederland en Luxemburg heb ik reeds in reactie op eerdere vragen toegelicht (Aanhangsel Handelingen, 2000-2001, nr. 1075). De overtredingen zijn mij door de Luxemburgse autoriteiten gemeld. Naar aanleiding van de klachten met Nederlandse diertransporten heb ik recent contact gehad met mijn Luxemburgse collega. Daarin is afgesproken een actieve communicatie te voeren en de samenwerking tussen de Nederlandse en Luxemburgse autoriteiten in deze te intensiveren. Ook is conform richtlijn 91/628 overleg gevoerd tussen de Luxemburgse autoriteiten, de Europese Commissie en mijn ministerie. Voor de daar besproken onderwerpen verwijs ik naar het antwoord op vraag 5 en 6.

3 en 4
Zoals geantwoord op uw eerdere vragen en in vraag 2 hebben de overtredingen voor een groot deel betrekking op het maximale terreingewicht volgens 96/53 en in een beperkt aantal gevallen op overtreding van de Transportrichtlijn voor welzijn 91/628. In geval van overtreding van de Transportrichtlijn voor welzijn heb ik de Luxemburgse autoriteiten gevraagd, daar waar aan de orde, de Nederlandse overtreders te vervolgen en mij te informeren over de overtredingen.

5 en 6
De controle van diertransporten is dit jaar een speerpunt van de Algemene Inspectie Dienst. Voor vertrek van een transport worden zowel de vrachtwagen, de papieren als de dieren gecontroleerd door de RVV. Verdere intensivering van de reguliere controles in Nederland is mijns inziens niet nodig.

Overigens laat ik - mede naar aanleiding van dit soort klachten over Nederlandse diertransporten - aanvullende maatregelen uitwerken ten aanzien van intrekking van de bedrijfserkenning, instelling van een zomerregime voor transporten langer dan 9 uur en aanvullende wettelijke normen voor de beladingsdichtheid van biggentransporten.

Medio september vindt hierover een overleg met vertegenwoordigers van de sector plaats.
Zo spoedig mogelijk daarna zal ik uw Kamer informeren over de definitieve uitwerking en implementatie van de aanvullende maatregelen.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid M. B. Vos (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over dierenmishandeling tijdens veetransporten.(Ingezonden 28 juni 2001)

1
Heeft u kennis genomen van het bericht 'Kritiek EU op Brinkhorst' 1 waaruit andermaal blijkt dat Nederlandse veetransporteurs zich schuldig blijven maken aan ernstige dierenmishandeling tijdens internationale veetransporten?

2
Klopt het dat bij de inspecties, waarvan melding wordt gemaakt in dit bericht, vastgesteld is dat varkens onvoldoende ruimte hadden en/of geen of onvoldoende water of voer aanwezig was? Is van genoemde overtredingen ook aan u melding gemaakt? Zo ja, wat heeft u daarop ondernomen? Zo nee, waarom niet?

3
Klopt het dat dergelijke overtredingen ook zijn geconstateerd bij een of meerdere van de 12 overtredingen waaraan ik in mijn vorige vragen 2 refereerde?

4
Zo ja, bent u dan van mening, dat het hier dus niet, zoals u antwoordde op mijn vorige vragen, alleen ging om een overschrijding van het maximaal in Luxemburg toegestane terreingewicht van vrachtwagens, maar dat ook daadwerkelijk het welzijn van de dieren in het geding was?

5
Zijn deze overtredingen voor u aanleiding om de controle op de regels ten aanzien van diertransporten zodanig te intensiveren, dat dergelijke excessen in de toekomst niet meer voorkomen?

6
Zo niet, welke maatregelen wilt u nemen om genoemde misstanden bij veetransporten tegen te gaan?

1 Algemeen Dagblad, 26 juni jl.
2 Aanhangsel Handelingen nr. 1075, vergaderjaar 2000-2001.