College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties



Geneesmiddelen Bulletin

Augustus 2001

Apomorfine (Uprima®) geregistreerd voor erectiestoornissen | Gelijktijdig gebruik van cerivastatine (Lipobay®) en gemfibrozil (Lopid®) gecontraïndiceerd | Heptavalent geconjugeerd pneumokokkenvaccin (Prevenar®) geregistreerd

Apomorfine (Uprima®) geregistreerd voor erectiestoornissen

Apomorfine is geregistreerd voor 'de behandeling van erectiestoornissen, wat een onvermogen is om een erectie te krijgen en te behouden, voldoende voor seksuele activiteit'. Apomorfine is een centraalwerkende dopamine-agonist. De affiniteit voor D2-, D3- en D4-receptoren is tien tot honderdmaal groter dan voor D1- en D5-receptoren. Het middel moet sublinguaal, in een aanvangsdosering van 2 mg, worden gebruikt. Bij onvoldoende effect kan de dosering worden verhoogd naar 3 mg. Apomorfine is als injectie reeds geregistreerd voor de behandeling van invaliderende responsfluctuaties bij patiënten met de ziekte van Parkinson (Gebu 2000; 34: 111-112).
De werkzaamheid van apomorfine 2 en 3 mg is in vijf geblindeerde placebogecontroleerde onderzoeken bij in totaal meer dan 3.000 patiënten bestudeerd. Bij gebruik van apomorfine varieerde het aantal succesvolle pogingen tot geslachtsgemeenschap tussen de 40 en 50%. Bij gebruik van placebo was dit ongeveer 30%. Het mediane tijdstip van voldoende effect bedroeg ongeveer 20 minuten. Vervolgonderzoek, over een periode van 6 tot 12 maanden, leverde geen aanwijzingen op voor het ontstaan van tolerantie. Hierbij moet worden opgemerkt dat er een uitval werd gerapporteerd van 20%. Bij gebruik van apomorfine trad geregeld misselijkheid (12%) en hoofdpijn (10%) op.
Ofschoon bij apomorfine, in tegenstelling tot bij sildenafil (Viagra®), het gebruik van nitraten niet is gecontraïndiceerd, is ook bij gebruik van apomorfine voorzichtigheid geboden omdat het middel is geassocieerd met voorbijgaande vasovagale reacties. Ten slotte dient nog te worden vermeld dat patiënten met een ruggenmergaandoening niet zijn onderzocht. Ook valt er een verminderd effect van apomorfine te verwachten bij patiënten met diabetes mellitus.

drs J.L. Hillege

Top pagina

Gelijktijdig gebruik van cerivastatine (Lipobay®) en gemfibrozil (Lopid®) gecontraïndiceerd

Recent werd, op verzoek van de registratiehouder van cerivastatine in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het gelijktijdig gebruik van cerivastatine en gemfibrozil als contra-indicatie in de productinformatie opgenomen. Cerivastatine en gemfibrozil worden beide gebruikt als cholesterolverlagend middel. Bij onvoldoende effect van de afzonderlijke middelen, worden deze soms gecombineerd.
In een onderzoek bij gezonde vrijwilligers werd bij gelijktijdige toediening een viervoudige toename van de plasmaconcentratie (zowel de maximale concentratie als de totale blootstelling) van cerivastatine waargenomen. Ook de halveringstijd was verlengd. De verhoging van de plasmaconcentratie van cerivastatine wordt mogelijk veroorzaakt door een remming van het metabolisme. Het mechanisme hiervan is niet geheel duidelijk. Cerivastatine zelf is, evenals gemfibrozil, een substraat voor CYP-3A4, maar gemfibrozil remt dit enzym niet. De interactie is mogelijk het gevolg van een non-CYP-3A4 gemedieerd metabolisme zoals al eerder voor simvastatine is beschreven.¹
De bijwerking rabdomyolyse, soms gepaard gaand met acute nierinsufficiëntie, werd bijna 50-maal vaker gemeld wanneer de middelen gelijktijdig werden gebruikt in vergelijking met het gebruik van cerivastatine alleen. Het was al langer bekend dat er bij gebruik van cerivastatine een dosis-responsrelatie bestaat wat het risico van rabdomyolyse betreft, met name bij doseringen hoger dan de geadviseerde maximale dagdosis van 0,4 mg. Vanwege de ernst van deze bijwerking is de productinformatie van cerivastatine² aangepast. Op de volgende punten dient te worden gelet:
* Gelijktijdig gebruik van cerivastatine en gemfibrozil is gecontraïndiceerd.

* De maximale dagdosis van 0,4 mg mag niet worden overschreden.
* Geneesmiddelen die de plasmaconcentratie van cerivastatine kunnen verhogen door remming van CYP-3A4, zoals fibraten, ciclosporine, erytromycine, itraconazol, nicotinezuur en HIV-proteaseremmers, worden genoemd. Bij gelijktijdig gebruik dienen de voor- en nadelen van het gebruik van cerivastatine zorgvuldig te worden overwogen.

* Situaties die een verhoogd risico van nierinsufficiëntie door rabdomyolyse met zich meebrengen, zoals sepsis, hypotensie, grote operaties, trauma, ernstige metabole endocriene afwijkingen, storingen van de elektrolytenbalans of niet-gecontroleerde epilepsie, worden genoemd. In deze gevallen dient het gebruik van cerivastatine te worden gestaakt.

* In de rubriek 'Bijwerkingen' wordt vermeld dat rabdomyolyse zelden (>0,01% en 1% en
¹. Backman JT, et al. Plasma concentrations of active simvastatin acid are increased by gemfibrozil. Clin Pharmacol Ther 2000; 68: 122-129.
². http://www.cbg-meb.nl/nl/nieuws/index.htm.

mw drs A.L. Kwan

Top pagina

Heptavalent geconjugeerd pneumokokkenvaccin (Prevenar®) geregistreerd

Prevenar® is bedoeld voor de actieve immunisatie van zuigelingen en kinderen van 2 maanden tot 2 jaar tegen invasieve infecties (zoals bacteriemie, sepsis, meningitis, pneumonie) die worden veroorzaakt door Streptococcus pneumoniae, serotypen 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F en 23F.¹
In tegenstelling tot de reeds beschikbare 23-valente polysaccharide pneumokokkenvaccins is Prevenar® wel geschikt voor zuigelingen en kinderen onder de twee jaar. Daarbij levert vaccinatie naast humorale antistoffen ook cellulaire afweer op, waardoor er een langdurigere bescherming wordt verwacht.
In klinisch onderzoek, uitgevoerd in de VS bij 37.816 zuigelingen bleek de werkzaamheid van het vaccin in het voorkómen van invasieve ziekten veroorzaakt door in het vaccin opgenomen S. pneumoniae serotypen 94% (95%BI=81-99%) te zijn. De werkzaamheid van het vaccin bij otitis media was in een Fins onderzoek bij 1.662 zuigelingen slechts 57% (95% BI=44-67%).
Over het algemeen wordt het vaccin redelijk goed verdragen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de injectieplaats, koorts, prikkelbaarheid, sufheid, rusteloosheid, slaperigheid, verminderde eetlust, braken en diarree. Recent zijn na de registratie ook anafylactische reacties, waaronder bronchospasme, insulten gepaard gaand met koorts en hypotone-hyporesponsieve reacties gemeld. Prevenar® mag gelijktijdig met andere vaccins worden toegediend op voorwaarde dat op verschillende plaatsen wordt geïnjecteerd.
Een belangrijk nadeel van Prevenar® is het geringe aantal stammen waartegen immuniteit wordt opgebouwd. Het 7-valente vaccin beschermt in Europa slechts tegen invasieve ziekten veroorzaakt door 55-85% van de circulerende serotypen. De dekkingsgraad varieert per regio. In Nederland wordt 60-75% van de serotypen, verantwoordelijk voor invasieve infecties bij jonge kinderen, gedekt². Door de lage dekkingsgraad bestaat het risico dat grootschalige en langdurige toepassing van het vaccin zal leiden tot een verschuiving naar serotypen die niet in het vaccin zijn opgenomen. Een 9-valent vaccin, dat meer is afgestemd op de epidemiologische situatie in Europa, is in ontwikkeling. Het lijkt daarom op epidemiologische gronden vooralsnog niet raadzaam om Prevenar® op grote schaal te gebruiken. Slechts in individuele gevallen, waarbij er een duidelijke medische noodzaak bestaat, zou het middel moeten worden toegepast.

¹. EPAR.
http://www.eudra.org/humandocs/humans/epar/Prevenar/Prevenar.htm. ². Hausdorff WP, et al. Clin Inf Dis 2000; 30: 100-121.

mw drs. A.C.G. Voordouw

Top pagina