CDA

Buijs: meer opvang voor psychiatrische patiënten en zwervers nodig

Het CDA vraagt woensdagmiddag 5 september tijdens het debat over de Wet Bijzondere Opneming in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) om meer capaciteit voor psychiatrische patiënten. Er moet een bedrag van 160 miljoen extra beschikbaar worden gesteld om de wachtlijsten weg te werken. Ook moet er een speciale aanpak en opvang komen voor de verkommerde en verloederde daklozen.

Woordvoerder Siem Buijs: "De wachttijd voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) is nu onaanvaardbaar. Meer dan 70.000 mensen moeten gemiddeld 8 maanden wachten voor ze de broodnodige zorg krijgen. Wachtlijsten zijn overal een verschrikking, maar geestelijke gezondheidszorg kan natuurlijk überhaupt niet wachten, gezien de aard van de klachten. Terecht heeft GGZ Nederland een brandbrief gestuurd waarin becijferd wordt dat voor een redelijk niveau van zorg bijna een verdubbeling van het budget noodzakelijk is. Het ministerie van WVS houdt zich van de domme en stelt de 160 miljoen, die nodig is voor dit jaar, niet ter beschikking. Wij zullen een motie indienen waarin we vragen dit geld nog dit jaar, in de begroting 2002, op te nemen".

Een geheel ander, maar niet minder dringend probleem is het gebrek aan opvang van problematische dak- en thuislozen. Siem Buijs: "Het gaat daarbij met name om de zgn. zorgwekkende zorgmijders; de verkommerden en verloederden. Een groep die maatwerk vraagt. Mensen met een zwervend doelloos bestaan die voor veel problemen zorgen in de grote steden. Deze mensen zouden in geval van problemen van de straat moeten worden gehaald en opgevangen in een zogeheten 24-uurs opvang, bestaande uit een bed, persoonlijke verzorging en voeding. Een soort time-out, waarna, als betrokkene wat tot rust is gekomen, gekeken moet worden welke hulpverlening het beste is. Hiermee is de omgeving en de persoon zelf geholpen. Daarom willen we dat de minister vòòr de begrotingsbehandeling nagaat om hoeveel personen het gaat, hoeveel capaciteit er nodig is en daarvoor een kostenplaatje maakt".

Woordvoerder: Siem Buijs 070-3182587
Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509