Gemeente Leeuwarden


* Raadsinformatie

* Projecten

* Gemeentewinkel

* Ondernemen

Nieuws uit het college van b. en w. van Leeuwarden

Hieronder vindt u een overzicht van de door b. en w. genomen besluiten tijdens de afgelopen vergadering. Een compleet overzicht van de door b. en w. genomen besluiten kunt u vinden in de rubriek Raadsinformatie.

Derde fase Zuiderburen: 575 nieuwe woningen erbij ¦ Nieuwe basisschool in Huizum West ¦ Ontwikkelingsplan Leeuwarden Zuid vastgesteld ¦ Twee-wekelijkse huisvuilinzameling ¦ Wervingsprocedure voor UPC programmaraad ¦ Woon- en kantorencomplex aan Oostergoplein ¦ Vanaf 1 oktober uitgifte nieuwe reisdocumenten

Derde fase Zuiderburen: 575 nieuwe woningen erbij

Het college van burgemeester en wethouders heeft de derde fase van de nieuwbouwwijk Zuiderburen vastgesteld. In totaal gaat het om de bouw van 575 woningen die tussen 2002 en 2006 worden gebouwd. Voor meer informatie over dit plan: lees verder.

Besluit: 4 september 2001.

Nieuwe basisschool in Huizum West

De Schoolcommissie Kath. Jenaplan Basisschool St. Paulus heeft nieuwbouwplannen ingediend voor een basisschool en een buitenschoolse opvang aan de Cornelis Trooststraat. De nieuwe school komt op de plaats van de Beukerwilleschool en de Prins Willem van Oranjeschool die verouderd zijn en gesloopt zullen worden. Het college van burgemeester en wethouders wil medewerking verlenen aan de nieuwbouwplannen en stelt de raad voor in te stemmen met een vrijstellingsprocedure. Zo'n procedure is noodzakelijk omdat de nieuwe school groter wordt dan de huidige gebouwen en daarom niet geheel wordt voldaan aan het bestaande bestemmingsplan.

Besluit: 4 september 2001.

Ontwikkelingsplan Leeuwarden Zuid vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Ontwikkelingsplan Leeuwarden Zuid vastgesteld. Dit plan vormt de planologische basis voor het nieuwe stadsdeel dat de komende 15 - 20 jaren worden gerealiseerd in het gebied dat wordt begrensd door het Van Harinxmakanaal, de geplande Randweg om Leeuwarden (de zgn. Haak om Leeuwarden) en de Drachtsterweg. In totaal zullen in dit gebied de komende jaren ruim 6.000 woningen, bedrijven en andere voorzieningen worden gebouwd. De woningen zullen van hoogwaardige kwaliteit zijn en worden geplaatst in drie deelgebieden, ieder met een eigen karakter. Leeuwarden Zuid wordt ontwikkeld door een consortium waarin marktpartijen (vier projectontwikkelaars) en de gemeente Leeuwarden participeren. De commissie Stadsontwikkeling bespreekt op 18 september het Ontwikkelingsplan Leeuwarden Zuid.

Besluit: 4 september 2001.

Twee-wekelijkse huisvuilinzameling

Vanaf 1 januari 2002 zal een wijziging in de afvalinzameling worden doorgevoerd door Fryslân Miljeu. Met ingang van deze datum zal er eens per twee weken een gelijktijdige inzameling van huisvuil en GFT plaats vinden. Het gemeentebestuur stemt per brief in met de plannen van Fryslân Miljeu mits het serviceniveau voor de burgers gewaarborgd blijft. In de brief van het college aan Fryslân Miljeu worden enkele bijzondere aandachtspunten genoemd: gelijktijdig ophalen van GFT en huisvuil in Achter de Hoven en omgeving Koestraat (Fryslân Miljeu wil 's morgens huisvuil en 's middags groen afval ophalen) en in de zomer een wekelijkse GFT-inzameling om stankoverlast te vermijden.

Besluit: 4 september 2001.

Wervingsprocedure voor UPC programmaraad

Op 18 december 2000 is de Friese programmaraad UPC afgetreden omdat de leden van mening waren dat zij te weinig invloed hadden op het zenderaanbod. Omdat gemeenten een wettelijke verplichting hebben voor het instellen van een programmaraad heeft het college van b & w van Leeuwarden besloten om - tesamen met de andere Friese `ÚPC-gemeenten' (Tytsjerksteradiel, Smallingerland, Achterkarspelen, Heerenveen, Boarnsterhim, Ferwerderadeel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel) - een wervingsprocedure te starten die op korte termijn moet leiden tot een nieuwe programmaraad. De programmaraad moet uit minimaal zeven leden bestaan. In oktober zal een oproep in de Huis aan Huis bladen van de betrokken gemeenten worden geplaatst, terwijl in november de selectie kan plaats vinden. Naar verwachting kan de nieuwe programmaraad eind van dit jaar worden geinstalleerd.

Besluit: 4 september 2001.

Woon- en kantorencomplex aan Oostergoplein

Er zijn bouwplannen voor een woon- en kantoorcomplex aan het Oostergoplein, op de hoek van de Aldlansdyk en de Oostergoweg. Een belangrijk element in het plan vormt de bouw van een kantoortoren van plm. 60 meter, alsmede 14 luxe appartementen. Het plan zal op 18 september worden besproken in de commissie Stadsontwikkeling. Voor meer informatie over dit plan: lees verder.
Besluit: 4 september 2001.

Vanaf 1 oktober uitgifte nieuwe reisdocumenten

Met ingang van 1 oktober a.s. geldt in Leeuwarden een nieuwe aanvraagprocedure voor reisdocumenten. Ook zal vanaf deze datum een nieuw paspoort worden uitgegeven. De gemeente Leeuwarden sluit hierbij aan bij de nieuwe rijksregeling op dit terrein. Vooral het minder fraudegevoelig maken van de reisdocumenten is een belangrijke reden geweest voor het rijk om nieuwe reisdocumenten in te voeren. Het college stelt de raad voor om vanaf 1 oktober de prijs voor reisdocumenten te verlagen tot de door het Rijk voorgeschreven prijs. Dat betekent voor paspoorten een verlaging van fl. 101,75 naar fl. 73,55 ( 33,37) als gevolg van verlaging van de rijks- en gemeenteleges.