Provincie Drenthe

Verkeers- en Vervoersberaad geïnstalleerd

Assen, 5 september 2001
Persberichtnummer 01-082



Vanmiddag heeft gedeputeerde Sipke Swierstra in het provinciehuis te Assen het nieuwe Verkeers- en Vervoersberaad geïnstalleerd. Het beraad wordt gevormd door de wethouders van verkeer van de Drentse gemeenten, de gedeputeerde van verkeer en vervoer van de provincie Drenthe en het hoofd van de afdeling integraal verkeer en vervoer van Rijkswaterstaat, directie Noord-Nederland. Onder voorzitterschap van de Drentse gedeputeerde gaat het beraad o.a. zorgdragen voor de uitvoering van een gezamenlijk regionaal verkeersveiligheidsbeleid. Dat betekent dat het beraad zal beslissen over de besteding van het geld dat het rijk jaarlijks hiervoor beschikbaar stelt. Het beraad wordt daarin bijgestaan door de adviesgroep Duurzaam Veilig ROV, waarin naast de overheden ook organisaties zoals 3VO, de ANWB, politie, en het Openbaar Ministerie hun deskundigheid inbrengen.

Swierstra hamerde bij de opening van de eerste vergadering van het beraad letterlijk op het belang van een goed regionaal verkeersveiligheidsbeleid. Met een slag op een symbolisch verkeersbord luidde hij de gong voor zijn pleidooi om elkaar scherp te houden. "We mogen ons niet laten ontmoedigen door de soms teleurstellende cijfers. Het aantal slachtoffers daalt lang niet snel genoeg. Dat betekent dat we nog meer moeten investeren in verkeersveiligheid. De koppen bij elkaar dus, krachten bundelen en niet bij de pakken neerzitten," aldus Swierstra. Na de opening presenteerde het voormalige ROV Drenthe haar werkplan voor 2002 en droeg het over aan het beraad.

Dat de verdere verbetering van verkeersveiligheid hard nodig is blijkt uit de cijfers. In 2000 zijn in Drenthe 44 dodelijke slachtoffers en 451 ziekenhuisgewonden in het verkeer gevallen. Hoewel er met deze cijfers een voorzichtig dalende lijn zichtbaar wordt ten opzichte van voorgaande jaren, zijn het er nog altijd veel te veel. Gemeenten, provincie, rijk en maatschappelijke organisaties zullen er hard aan moeten werken om deze cijfers verder naar beneden te krijgen. De gezamenlijke inspanning levert het meeste op. Daarom hebben provinciale staten van Drenthe in mei van dit jaar besloten dit Verkeers- en Vervoersberaad in te stellen. Daarmee voldoet de provincie tevens aan de wettelijke verplichting om een regionaal adviesorgaan voor verkeer en vervoer in het leven te roepen.

Het beraad is de opvolger van het Provinciaal Overleg Verkeer en Vervoer Drenthe (POVVD) en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Drenthe (ROVD). Eén van de drijfveren voor de verandering was om meer betrokkenheid te creëren bij de verschillende partners. Het nieuwe Nationaal Verkeers- en Vervoersplan van minister Netelenbos kent ambitieuze doelstellingen voor de komende jaren. Met het nieuwe Verkeers- en Vervoersberaad worden alle zeilen bijgezet. Naast verkeersveiligheid gaat het beraad werken aan de onderlinge afstemming van het verkeers- en vervoersbeleid in brede zin. Het beraad zal ook adviezen uitbrengen over bijvoorbeeld bereikbaarheidsproblemen of openbaar vervoer en de onderlinge samenwerking daarbij stimuleren.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl