Kröller-Müller Museum


Persbericht

augustus 2001

Aan de kunstredactie

BABUINO

Peter Otto: schilderijen en een beeld

van 6 september t/m 7 oktober 2001

De Babuino is een sprekend beeld uit het oude Rome. Sprekend, omdat de Romeinen nog steeds op de achtergrond van deze "baviaan" Babuino hun ongenoegen over politiek en vaderland uiten. Met deze titel wil Peter Otto aangeven welke drijfveer achter zijn beeldentaal schuilgaat.

Deze tentoonstelling laat recent werk zien. Semi-herkenbare beelden. Voorstellingen uit de kunst en beelden uit het dagelijkse leven komen in zijn schilderijen samen. Een schilderij van een verwelkt boeket in een vaas bijvoorbeeld. Een bos verlepte dahlia's of een verwijzing naar de virtuositeit van vroegere schilders? Otto weet zijn "nature morte" voor te stellen in een weelde van zuivere kleur. Kleuren die ondanks het ineengewreven of uit elkaar geharkte karakter waarmee ze op het doek zijn samengebracht, niet bruin of donker worden maar sprankelend zuiver blijven. Met de schetsmatige schriftuur van de vormen en de soms gewoon onbeschilderde partijen benadrukt Otto het feit dat zijn werk voor meerdere interpretaties vatbaar is. Er blijft slechts een vermoeden van herkenning. Als toeschouwer word je voor het verder invullen van het beeldverhaal uitgenodigd.

Een zelfde bevreemding is te zien in de sculptuur die Otto hier laat zien. Bij dit beeld in gips staat het zachte smetteloze wit van dit materiaal in schril contrast met het ingebrande polystyreen karkas waarvan de bewerking nog in enkele verscholen hoeken zichtbaar is. De suggestie van een verhaal wordt verder nog met een enkel kleuraccent benadrukt.

Peter Otto presenteert de aanleiding tot zijn werk als "voorvallen". Verwant aan het literaire werk van Daniil Charms, waarvan Otto enkele teksten citeert in zijn gelijknamige publicatie*, verraadt zijn werk geen concreet begin en einde, maar weet hij de spanning die eigen is aan toevalligheden te reconstrueren. In de fantasieën die zijn schilderingen suggereren, bevriest de kunstenaar een persoonlijk mengsel van beeld en taal.


*Recent verscheen het kunstenaarsboek: Peter Otto: voorvallen, occurances, incidences. (ISBN 90-806461-1-3).

Informatie: Sylvia Gentenaar

T 0318 596152

email: sylvia@kmm.nl