Agalev (Vlaanderen)

p e r s m e d e d e l i n g Brussel, 6 september 2001

Groene schepenen vragen Vlaamse overheid voldoende middelen voor nieuwe milieuconvenant



De besprekingen rond de samenwerkingsovereenkomst "milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling" tussen gemeenten en Vlaamse overheid als opvolger van de milieuconvenant naderen het eindpunt. Gemeenten en milieuraden hebben tot eind september de tijd om commentaar te leveren. De VVSG heeft als eerste opmerkingen geformuleerd.
De groene schepenen zijn bereid de uitdagingen aan te gaan die de nieuwe samenwerkingsovereenkomst stelt. De milieusamenwerkinsgovereenkomst kent drie treden.
Het 1ste niveau is laag en door de meeste gemeenten gemakkelijk te nemen. Wie het vroegere milieuconvenant heeft ondertekend werktgewoon verder op basis van de vroeger gemaakte afspraken: een milieubeleidsplan opmaken, een milieuambtenaar aanwerven, een milieuraad installeren, en dan per inhoudelijk thema (water, vaste stoffen, energie, mobiliteit, ...) het opnemen van een beperkt aantal taken. Niveau 1 vraagt van een gemeente het voeren van een minimaal milieubeleid, wat de meeste gemeenten vandaag nu reeds doen.
Maar de volgende treden, zijnde de niveaus 2 en 3 van de overeenkomst, bevatten meer uitdagingen. Zij vragen een creatief bestuur én voldoende middelen. Niveau 2 vraagt om te werken aan een geïntegreerd beleid. Een duurzaamheidscoördinator wordt daarom pas op dit niveau voorzien.
De groene schepenen zijn overtuigd dat veel collega's verder willen gaan dan de basisovereenkomst. Maar dan moet de Vlaamse overheid daar de nodige middelen en fondsen tegenover stellen. Wij zijn akkoord met de VVSG dat een milieubeleid en een duurzaamheidsbeleid geld vraagt. Indien de Vlaamse overheid een doorgedreven milieu- en duurzaamheidsbeleid wil voeren en via de lokale besturen implementeren dan zal de Vlaamse overheid ook de nodige middelen moeten voorzien.
Dit ontslaat de gemeenten niet om hun verantwoordelijkheid op te nemen en ook meer gemeentelijke middelen in te zetten. Wij groene schepenen zullen in deze aangelegenheid onze verantwoordelijkheid opnemen. Wij verwachten dat de andere gemeenten en hierbij gesteund door de VVSG dit ook zullen doen.
Wij hopen bijgevolg dat de Vlaamse overheid haar verantwoordelijkheid neemt en tijdens de komende begrotingsbesprekingen meer middelen aan milieu wil/ zal spenderen.
De schepenen van Agalev,
Woordvoerder Mark Van Roy
Schepen in Tervuren: 0477342785
of Michel Debruyne
Diensthoofd Landweg, raadsledendienst Agalev: 0478958659


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/