Wageningen Universiteit

Persbericht

5 september 2001, nr. 054

Cees Veerman vertrekt bij Wageningen UR

De voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, prof. dr Cees Veerman (1949), gaat niet in op een verzoek van de Raad van Toezicht om de functie van voorzitter te continueren. Dat meldde de bestuursvoorzitter maandag 3 september tijdens de opening van het academisch jaar van Wageningen Universiteit.

Veerman trad vier jaar geleden aan als voorzitter van het college van bestuur van Wageningen Universiteit en als algemeen directeur van de stichting DLO. Hij heeft leiding gegeven aan het integratie proces van de beide wetenschappelijk instellingen dat leidde tot de vorming van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, een in Nederland en Europa unieke combinatie van academisch onderzoek en onderwijs met meer markt- en beleidsgericht strategisch onderzoek. Organisatorisch is Wageningen UR nu vorm gegeven en ook inhoudelijk tekent de meerwaarde van de combinatie van de verschillende vormen van wetenschappelijk onderzoek zich af: de onderzoekscentra zijn financieel gezond en de universiteit trekt nationaal en internationaal weer meer studenten. Veerman heeft leiding gegeven aan het integratieproces vanuit de filosofie dat de medewerkers van de verschillende onderdelen van Wageningen UR langs de lijnen van de inhoud van het werk tot samenwerking gebracht kunnen worden. Zo kan een meerwaarde worden bereikt, zowel in de kwaliteit van het wetenschappelijke werk als in efficiencyverhoging en besparing op de financiële middelen. Tegelijkertijd moest de universitaire cultuur kunnen bloeien naast de zakelijke marktgerichte cultuur van de researchinstituten: behoud van eigenheid met de ambitie elkaar te versterken.

Wageningen UR staat met haar missie - safe food in a vital world - in het brandpunt van de maatschappelijke vraagstukken van dit moment: vernieuwing van de landbouw, kwaliteit en veiligheid van voedsel en kwaliteit van de inrichting van de groene ruimte. De vraagstukken op deze terreinen zijn complex en verweven met elkaar en vragen een integrale aanpak en een breed blikveld. De Raad van Bestuur heeft er altijd naar gestreefd om de expertise van andere organisaties nauw te betrekken bij het werk van Wageningen UR. Het resultaat is dat nu in Wageningen wereldwijd de grootste wetenschappelijke concentratie ontstaat van onderwijs en onderzoek op de terreinen van de voeding en de groene ruimte met bijna 7000 medewerkers en een omzet van circa 500 miljoen Euro. Inhoudelijk zal Wageningen UR op de ingeslagen weg voortgaan en Veerman vindt dat de organisatie een nieuwe fase ingaat en dat daarbij vernieuwing van het leiderschap past. Hij kondigde tijdens de opening van het academisch jaar aan dat hij de Raad van Toezicht van Wageningen UR voldoende tijd zal geven om een opvolger te vinden. De scheidend bestuursvoorzitter heeft nog niet besloten over een nieuwe werk-kring; hij blijft als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Katholieke Universiteit Brabant.