Ministerie van Defensie



Brieven aan de Kamer

Macedonië

07-09-2001

Op uw verzoek dd. 7 september jl. bericht ik u als volgt over mijn uitspraken inzake een mogelijke vervolgmissie in Macedonië.

Uiteraard wordt er in verschillende internationale fora, waaronder de Navo, de EU en de OVSE, aandacht besteed aan de situatie die in Macedonië ontstaat na het vertrek van Task Force Harvest (TFH). Ik heb verklaard dat de voortgezette betrokkenheid van de internationale gemeenschap en dus ook van Nederland vanzelfsprekend is. In dit verband wordt onder meer financiële en economische steun aan Macedonië voorbereid. Het is echter te vroeg over de militaire betrokkenheid nu al conclusies te trekken, aangezien veel zal afhangen van de ontwikkelingen in Macedonië gedurende de komende weken. De operatie Essential Harvest is pas halverwege, de tweede ronde van de wapeninzameling is net begonnen.

Het huidige mandaat van de operatie Essential Harvest zal in ieder geval niet sluipenderwijs veranderd mogen worden. Indien het zou komen tot een nieuwe operatie, dan vergt dat nieuwe internationale en nationale besluitvorming. De Nederlandse eenheden die thans deelnemen aan TFH keren na afloop van de operatie Essential Harvest terug naar Nederland. Mijn uitspraken sluiten aan bij de Kamerbrief van 17 augustus jl. en mijn mondelinge toelichting daarop tijdens het Algemeen Overleg van 22 augustus jl. Over de stand van zaken met betrekking tot Macedonië wordt de Kamer in een afzonderlijke brief geïnformeerd. Daarin wordt ook een verslag van mijn werkbezoek aan Macedonië opgenomen.

De Minister van Defensie

mr. F.H.G. de Grave