Provincie Noord-Holland

Provinciehuis geopend tijdens Open Monumentendagen



Persbericht, 30 augustus 2001

Provinciehuis geopend tijdens Open Monumentendagen Maquette nieuwbouw provinciehuis ook opgesteld

Tijdens het Open Monumentenweekend van 8 en 9 september a.s. is het provinciehuis, evenals voorgaande jaren, geopend voor geĂŻnteresseerd publiek. Naast aandacht voor het verleden van dit statige gebouw aan de Dreef in Haarlem -Paviljoen Welgelegen, neo-classicisme uit 1789- zal een in het provinciehuis opgestelde maquette een beeld geven van het nieuwe provinciekantoor dat gebouwd gaat worden naast het Paviljoen, op de plaats van de huidige kantoorgebouwen.

In het provinciehuis is een looproute uitgezet die bezoekers een indruk van het leven van zijn vroegere bewoners geeft: Henry Hope, die het paviljoen liet bouwen, koning Lodewijk Napoleon en prinses Wilhelmina, moeder van koning Willem I. Maar wie het zich allemaal wil laten vertellen kan meedoen aan de rondleiding. De tentoonstelling 'De wonderlijke geschiedenis van huize Welgelegen' toont de historie van het gebouw. Videofilms laten zien op welke terreinen de provincie actief is en op welke wijze zij haar vele taken vervult.
In de ruimte waar vroeger gemusiceerd werd en waar nu het college van GS vergadert, zorgen studenten van het Alkmaars conservatorium voor muzikale intermezzo's.

Het provinciehuis is open: zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen: ieder uur, zaterdag vanaf 10.30, zondag vanaf 12.30 uur.
Pritn persbericht