Gemeente Dalfsen

03-09-2001

'DALFSEN WERELDGEMEENTE' MET WERVELEND MUZIEKPROGRAMMA

Op zaterdag 8 september is Dalfsen 'Wereldgemeente'. Tussen 10.00 en 16.00 uur bruist het in en om het gemeentehuis van activiteiten. De gemeente Dalfsen houdt op deze dag haar Open Dag, de brandweer sluit de wervingscampagne voor nieuwe spuitgasten af met een grootse manifestatie en de ondernemers geven het centrum een internationale uitstraling. Het geheel wordt omlijst met Caraïbische klanken, een buikdanseres, Griekse muziek, Afrikaanse trommelaars, een Afrikaanse fanfare en vocaal talent in de persoon van Aalt Westerman en het ensemble Cantabilé.

De dag begint om 10.00 uur met de ludieke overdracht van een brandweervoertuig door burgemeester Elfers aan de groepscommandant van Lemelerveld, de heer L. Hoogeboom. Plaats van handeling is vlak voor het gemeentehuis aan het Burgemeester van Bruggenplein.Na de overdracht gaan de deuren van het gemeentehuis open voor inwoners en andere belangstellenden.
Aanleiding voor de Open Dag is de herindeling. Op 1 januari van dit jaar startte de nieuwe gemeentelijke organisatie. Door de gewijzigde opzet van de organisatie en de verhuizing van personeelsleden van Nieuwleusen naar Dalfsen is het gemeentehuis vlak voor de herindelingsdatum intern verbouwd. Aanvankelijk zou het open huis in mei plaatsvinden. Door de MKZ-crisis kon dit echter geen doorgang vinden.
In de raadszaal zijn de vertegenwoordigers van de gemeenteraad de hele dag aanwezig om vragen te beantwoorden of gewoon voor een gesprekje. Hebt u wensen of ideeën, dan kunt u die ook kwijt aan de grote waslijn in de raadszaal onder het motto 'een waslijst met wensen' In de Burgerzaal staan stands van het Hörstel-comité, de stichting gemeentepromotie Dalfsen, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), de Wereldwinkel, Sari en het Vrijwilligerscomité. Het bestuur van de nieuwe stichting gemeentepromotie Dalfsen presenteert deze dag ook het pas ontwikkelde logo. Een aantal bewoners van een naburig asielzoekerscentrum laat u kennismaken met zoete lekkernijen van over de grens en de kunst van het haarvlechten, kettinkjes maken en henna tatoeages zetten.
In de Burgerzaal is ook een speakerscorner waar de leden van het college van Burgemeester en Wethouders elkaar afwisselen om onder het genot van een kopje koffie een praatje met u te maken. De mondiale Polhaarschool presenteert in het samen het Centrum voor Internationale Samenwerking een nieuw project, getiteld: 'Verhalen van verre'. Kinderen en volwassenen kunnen in het gemeentehuis tussen 10.30 en 11.30 uur en 13.30 en 15.00 uur luisteren naar verhalen van over de grens. Om 11.00 uur komen ook de uitgenodigde "prominenten" uit de gemeente naar de Burgerzaal om op ludieke wijze te vernemen welke vrijwilligerswerkzaamheden zij op 15 september moeten uitvoeren. In de centrale hal van het raadhuis vinden diverse optredens plaats en verder zijn alle afdelingen open voor bezichtiging. Er zijn medewerkers aanwezig die u vertellen over de werkzaamheden van de afdeling en enkele plannen presenteren. Op de afdeling Maatschappelijke en Bestuurlijke Zaken kunt u mee helpen schilderen aan een 'inwonersdrieluik'. Op de afdeling Financiën, Belastingen en Administratie kunnen belangstellenden zich onder andere laten informeren over werken bij de (gemeentelijke) overheid. Bij de afdeling Dienstverlening krijgt u voorlichting over de inrichting van het archief, de wijzigingen in het aanvragen van reisdocumenten per 1 oktober aanstaande en werkwijze van de centrale balie.

Rond het gemeentehuis
Ook rond het gemeentehuis komt u ogen tekort, want daar pakt de brandweer uit met een grootse presentatie die een goed beeld geeft van de taken van de brandweer. Voertuigen kunnen worden bezichtigd, er zijn demonstraties, er is voorlichting over brandpreventie en brandbestrijding en ook het landelijk promotieteam voor het werven van
-met name vrouwelijke- vrijwilligers is present. De manifestatie van de brandweer vormt de afsluiting van de lokale wervingscampagne die inmiddels 18 vrijwilligers heeft opgeleverd, waaronder één vrouw.
Naast de brandweergroepen van Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld zijn ook de jeugdbrandweer uit Zwolle, de politie en ambulancedienst vertegenwoordigd en diverse aanverwante organisaties en instellingen, zoals Hartstichting, EHBO en Rode Kruis en 'last but not least' 3Vo met een kantelsimulator. Belangstellenden kunnen ervaren hoe het voelt om in een auto te zitten die op z'n kop ligt en hoe te handelen om eruit te komen.
's Middags vanaf 13.30 uur kunnen kinderen deelnemen aan een wedstrijdje 'omspuiten' aan de kade bij de Vechtbrug, waarvan de bedoeling is dat de letters van het woord 'brandweer' omgespoten worden. Tegelijkertijd wordt er een foto gemaakt van de jonge spuitgasten.
Op het Burgemeester van Bruggenplein is er voor de kinderen een leuke kinderkermis. De organisatie hiervan is in handen van speelboerderij Dikken uit Oudleusen. Kinderen kunnen zich hier onder meer laten zich schminken, er is een luchtkussen en ook een ballonwedstrijd. Wie wat ouder is en geen last van hoogtevrees heeft, mag mee in de hoogwerker voor een fantastisch uitzicht over Dalfsen. Deze staat bij de hoofdingang van het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat.

Activiteiten in centrum
Het thema 'Dalfsen Wereldgemeente' komt in nauwe samenwerking met de Handelsvereniging Dalfsen tot uitvoering. De winkeliers in en rond de Prinsenstraat haken op het thema in met internationale etalages en een speurtocht waarmee een mooie prijs te winnen is. Deelnameformulieren zijn verkrijgbaar bij de kraam aan het begin van de Prinsenstraat (zijde Raadhuisstraat). Er zijn in totaal vier vrijkaartjes te winnen voor een pretpark naar keuze in Nederland. De speurtocht bestaat uit het zoeken van letters in de diverse etalages en in het gemeentehuis. Samen moeten zij de naam van een land vormen.
De diverse muziekgroepen verzorgen optredens op podia op het Kerkplein en in het Koffiestraatje.
's Ochtends tussen 10.30 en 11.00 uur brengt Ousman's Fanfare de internationale sfeer het centrum in met Afrikaanse muziek. De gezelligheid zal verder worden verhoogd met diverse kraampjes in de Prinsenstraat.
De Westermolen, de synagoge en de Ned. Hervormde Kerk zijn op deze dag ook open in verband met de landelijke Monumentendag. Verder zijn de scouts van d'Alflandgroep actief op het Kerkplein waar ze een demonstratie abseilen geven vanaf de Ned. Hervormde Kerk. De scouting viert op 8 september het 10-jarig jubileum.

Lokale omroep Vechtdal FM doet de hele dag rechtstreeks verslag van de activiteiten in en rond het gemeentehuis. Het centrum van Dalfsen is zaterdag 8 september afgezet voor het verkeer. Als u de festiviteiten per auto bezoekt, dan kan er geparkeerd worden aan de Ruitenborghweg. De parkeerroute staat met bordjes aangegeven. Vanaf het parkeerterrein kunt u zich per paardentram laten vervoeren naar het centrum van Dalfsen.

Muziekprogramma zaterdag 8 september

OUSMAN'S FANFARE 10.00-10.30 uur - BURGERZAAL GEMEENTEHUIS (Afrikaanse fanfare) 10.30-11.00 uur - LOPEND OPTREDEN IN CENTRUM DALFSEN

AALT WESTERMAN 11.00-12.00 uur - PODIUM KERKPLEIN (Presentatie CD) 14.00-15.00 uur - CENTRALE HAL GEMEENTEHUIS

ANO KATO 11.30-12.15 uur - BALLUSTRADE BURGERZAAL (Griekse muziek) 13.00-13.45 uur - BALLUSTRADE BURGERZAAL

THE TROPICAL SOUND 12.00-13.45 uur - PODIUM KOFFIESTRAATJE (1e sessie van ca. 2
(Caraïbische klanken) uur)
14.15-16.00 uur - PODIUM KERKPLEIN (2e sessie van ca. 2 uur)

BUIKDANSERES DEBBIE 12.15-12.35 uur - PODIUM KERKPLEIN 13.00-13.20 uur - CENTRALE HAL GEMEENTEHUIS
15.30-15.50 uur - BURGERZAAL GEMEENTEHUIS

CANTABILE 11.45-12.05 uur - NED. HERVORMDE KERK (BINNEN) (vocalisten) 12.15-12.35 uur - CENTRALE HAL GEMEENTEHUIS

THIOSANE 14.30-15.00 uur - PODIUM KOFFIESTRAATJE (Afrikaanse trommelaars) 15.15-15.45 uur - CENTRALE HAL GEMEENTEHUIS

DEMONSTRATIES BRANDWEER

10.00
spectaculaire overdracht nieuw voertuig Lemelerveld locatie: Burg. van Bruggenplein (voorzijde gemeentehuis)

10.30-11.00
demonstratie jeugdbrandweer Zwolle

11.00-11.30
inzet brandbestrijding Lemelerveld

11.30-12.00
inzet hulpverlening Nieuwleusen

12.00-12.30
inzet gevaarlijke stoffen Dalfsen

13.00-13.30
demonstratie jeugdbrandweer Zwolle

13.30-14.00
inzet brandbestrijding Lemelerveld

14.00-14.30
inzet hulpverlening Nieuwleusen

14.30-15.00
inzet gevaarlijke stoffen Dalfsen