Gemeente Hoorn

Nieuws

ZATERDAG 8 SEPTEMBER: OPEN MONUMENTENDAG

Wonen: huis en haard is het thema van de 15e Open Monumentendag op zaterdag 8 september. Wonen doen we allemaal, maar hoe we wonen hangt af van maatschappelijke omstandigheden, cultuur en smaak. Hoe er in Hoorn en omstreken gewoond werd en wordt, kan men op deze dag ervaren omdat verschillende panden en musea hun deuren openzetten voor het publiek. Een wandelroute voert de bezoeker langs woonhuizen, hofjes, kerken en musea.

Voorafgaand aan Open Monumentendag is er op vrijdagavond 7 september vanaf 20.00 uur een lezing en een rondleiding over het thema in het Westfries Museum. De bezoekers verplaatsen zich na een uur naar de dependance van het Museum van de Twintigste Eeuw aan de Appelhaven 5 voor het tweede deel van het programma: de 20e eeuw. De toegangsprijs bedraagt 5,-.

OFFICIËLE OPENING
Zaterdag om 11.00 uur wordt Open Monumentendag officieel geopend door wethouder mr. J.Th.J. Schaper in het Westfries Museum. In dit museum is onder andere een aantal stijlkamers te zien die een beeld geven van het wonen in vroeger tijden. Ter gelegenheid van Open Monumentendag is er een fototentoonstelling ingericht over de Hoornse woonhuizen die nu in het bezit zijn van Vereniging Hendrick de Keyser en Vereniging Oud Hoorn.
In het Museum van de Twintigste Eeuw vindt men tal van gebruiksvoorwerpen die vroeger in veel woonhuizen te vinden waren. In de dependance van het museum aan de Appelhaven nummer 5 is de tentoonstelling 100 jaar wonen in Nederland ingericht. Aan het Grote Oost, met vele monumentale woonhuizen, zullen meerdere panden te bezichtigen zijn.
Het Sint Pietershof, nog steeds bewoond door ouden van dagen, is ook dit jaar weer te betreden. Een bijzondere woonvorm is te vinden aan Achter op t Zand. Daar ligt het binnenvaartschip Rehoboth uit 1905. Het achterschip is speciaal voor deze dag opengesteld. Hier krijgt men een goede indruk van hoe een schippersgezin dag en nacht moest leven in een zeer beperkte ruimte.

MUZIEK
De dag wordt opgeluisterd met veel muziek. De Vereniging Het Carillon verzorgt een bijzonder concert samen met de Hoornse brassband. In de stijltuin van het Westfries Museum zal de zang- en muziekgroep Altemet meerdere optredens verzorgen en in de binnentuin van het Statenlogement spelen leerlingen van de Muziekschool Gerard Boedijn harpstukken. In het Foreestenhuis aan het Grote Oost vindt een open repetitie van koren plaats en wordt het orgel bespeeld.

De gratis opengestelde monumenten zijn herkenbaar aan de gele vlag met de sleutel.
Openingstijden: 11.00 17.00 uur. Het speciale programmaboekje voor Hoorn, waarin ook de stadswandeling is opgenomen, is gratis verkrijgbaar bij de VVV, de musea, Vereniging Oud Hoorn en aan de voorlichtingsbalie van de afdeling Communicatie in het stadhuis aan de Nieuwe Steen.