Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 04/09/2001



Nieuwe vondsten uit Romeins tempelcomplex van Elst

Afgelopen voorjaar zijn tijdens de begeleiding van rioolwerkzaamheden in de Sint-Maartenstraat te Elst (Gld) bijzondere archeologische vondsten gedaan die verband houden met een van de grootste Romeinse tempels die we ten noorden van de Alpen kennen. Op donderdag 6 september vindt een persbijeenkomst plaats, waarop een selectie van deze vondsten voor het eerst wordt getoond. Op zaterdag 8 september, de jaarlijkse Open Monumentendag, zullen ze ook voor het publiek te bezichtigen zijn.

Fundamenten van twee stenen tempels, die deel uitmaakten van het Romeinse heiligdom, zijn al in 1947 ontdekt en sindsdien onder de plaatselijke Nederlands-Hervormde kerk bewaard. Tijdens de recente rioolwerkzaamheden zijn delen van muurwerk ontdekt die mogelijk deel uitmaken van een bijgebouw van het heiligdom, en is een compacte mortellaag gesignaleerd die wellicht met de bouw van een van de tempels verband houdt of tot het plaveisel van een tempelhof heeft behoord. Grote hoeveelheden beschilderd pleisterwerk alsmede een fragment van een zuiltrommel zullen afkomstig zijn van een van de tempels of van een aan de tempelhof grenzende zuilenhal. De meest verrassende vondst die tijdens de graafwerkzaamheden is gedaan, is die van enkele Keltische munten. Deze dateren uit de laatste decennia voor het begin van onze jaartelling en wijzen erop dat het tempelcomplex al vóór de Romeinse tijd als cultusplaats in gebruik was.

De nieuwe ontdekkingen onderstrepen de bijzondere wetenschappelijke en cultuur-historische betekenis van dit midden in het woongebied van de Bataven gesitueerde tempelcomplex. Zij vormen voor het Archeologisch Instituut van de Vrije Universiteit aanleiding om in samenwerking met de gemeente Overbetuwe, de Provincie Gelderland en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek te Amersfoort dit voor Nederlandse maatstaven unieke archeologische monument de komende jaren aan een gericht onderzoek te onderwerpen. Doel van dit onderzoek is enerzijds de nog beperkte kennis van dit heiligdom te vergroten en anderzijds tot een beheersplan te komen dat het behoud van het monument voor de toekomst kan garanderen. De kosten van het verkennend onderzoek zullen voor een belangrijk deel door de Gemeente Overbetuwe worden gedragen; daarnaast zullen ook de overige partners een bijdrage leveren.

Programma van de persbijeenkomst

10.00 10.05 Welkom door dhr. J. Jansen, voorzitter van het College van kerkrentmeesters

10.05 10.10 Drs. H. Vens (Museumcommissie Elst): Openstelling van de crypte

10.10 10.25 Dr. T. Derks (Archeologisch Instituut Vrije Universiteit, Amsterdam): Toelichting op de betekenis van de Romeinse tempels van Elst en de waarnemingen van afgelopen april 10.25 10.35 Dhr. P. Schut (Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, Amersfoort): Toelichting op het voornemen de wettelijke bescherming van het heiligdom uit te breiden 10.35 10.45 Prof. Dr. N. Roymans (Archeologisch Instituut Vrije Universiteit, Amsterdam): Toelichting op de doelstellingen van het voorgenomen verkennend archeologisch onderzoek in 2002/2003 10.45 10.55 Dr. J. Brouwer (Wethouder voor archeologie en monumenten Gemeente Overbetuwe): Toelichting op de gemeentelijke plannen rond het heiligdom

10.55 11.00 Gelegenheid tot het stellen van vragen