Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: Memo 5 september 2001

ENNU

Een nieuwe bestemming voor oude Eindhovense gebouwen

De Gemeente Eindhoven en het Architectuur Centrum Eindhoven presenteren van 8 t/m 29 september 2001 in de Openbare Bibliotheek in de Witte Dame de tentoonstelling ENNU.

ENNU gaat over de herbestemming van negen Eindhovense gebouwen, uiteenlopend van zeer omvangrijke complexen tot kleine panden met specifieke functies.
Elk gebouw wordt ontworpen om op een bepaalde manier gebruikt te worden, bijvoorbeeld als fabriek, kantoor, school, kerk of woning. Soms is een gebouw nog het behouden waard maar heeft het haar oorspronkelijke functie verloren. Op dat moment moet een nieuwe bestemming worden gezocht voor het gebouw.
Met andere woorden: er moet een antwoord komen op de vraag EN NU? ENNU presenteert een selectie aan markante gebouwen.

Herbestemming van oude gebouwen is actueel in Nederland. De overtuiging wint aan kracht dat het zonde is om oude gebouwen zomaar af te breken. Het belang van het culturele erfgoed wordt ook binnen het beleid van de gemeente Eindhoven erkend. Tekenend hiervoor is dat het motto "niet slopen tenzij" wordt gehanteerd. Hierdoor kunnen oude gebouwen beter op hun waarde beoordeeld worden. Nieuwe methoden en technieken maken het mogelijk om oude gebouwen goed te reconstrueren.

De tentoonstelling loopt van 8 tot en met 29 september 2001 en is te bezichtigen in de Openbare Bibliotheek in de Witte Dame. Openingstijden van de bibliotheek zijn maandag t/m vrijdag van 11.00 uur - 20.00 uur, zaterdag van 11.00 uur - 17.00 uur. De Witte Dame is te vinden aan de Emmasingel 22 te Eindhoven.