Ingezonden persbericht


Persbericht

Stadskanaal, 10-08-2001

Open Monumentendag in Stadskanaal

Jaarlijks wordt landelijk op de tweede zaterdag in september Open Monumentendag gehouden. Dit jaar valt Open Monumentendag op zaterdag 8 september en ook in de Kanaal­streek zullen weer een aantal monumenten worden opengesteld en allerhande activiteiten worden ontplooid. Het landelijk thema dit jaar luidt "Huis en Haard". Met andere woorden het wonen staat dit keer centraal en dat heeft te maken het feit dat honderd jaar geleden de woningwet werd aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet heeft een heilzame werking gehad op de omstandigheden waaronder de minst vermogenden gehuisvest konden worden. Een dergelijk feit is het waard herdacht te worden, ook in onze gemeente. Temeer daar we hier toch nog enkele mooie voorbeel­den hebben van sociale woningbouw en woningen, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Architecten van deze laatstgenoemde stijl probeerden met eigentijdse materialen moderne en toch betaalbare woningen te bouwen.

In verband met het thema "Huis en Haard" heeft het publiek ook de gelegenheid een aantal huizen van binnen te kunnen bekijken. In een aantal oude boerderijen, villa's en dienstwoningen is het oude interieur namelijk nog intact. Dankzij de bereidwillige en enthousiaste medewerking van de bewoners-eigenaars zullen een aantal van deze panden voor de deelnemers aan de busexcursie op Open Monumentendag open staan.

A. De busexcursie vertrekt vanaf het Menistenplein in Stadskanaal en leidt langs een aantal voorbeelden van wonen in het verleden en heden. Een groot aantal panden uit het Monumentenregister van de gemeente zijn opgenomen in de tocht. Maar ook een bezoekje aan de pas gebouwde Wiekeflat maakt deel uit van het programma. Bijzondere aandacht zal er zijn voor een aantal panden die in Amsterdamse School-stijl zijn gebouwd. De tocht gaat langs het kanaal richting Stadskanaal-Noord en vandaar terug richting Streekhistorisch Centrum.

B. In het Streekhistorisch Centrum is een tentoonstelling over 'Wonen in de Kanaal­streek' te bezichtigen.

C. Wandelroute door de Parkwijk. Deze route leidt ons langs woonmonumenten in de Parkwijk, nog onlangs door enkele stedebouwkundigen 'het best bewaarde geheim van Stadskanaal' genoemd. Onder deskundige leiding loopt u langs talloze woonmonumen­ten in diverse stijlen. Woningen gebouwd in de functionalistische of Engelse land­schapsstijl, de Amsterdamse Schoolstijl dan wel fraaie of curieuze mengvormen.

Bijzonder is ook de grote verscheidenheid aan sociale woningbouw in deze buurt. Men denke aan de Oranjestraat waar inmiddels alle woningen de status van rijksmonument hebben gekregen; als straatcomplex zondermeer uniek. Ook het nabijgelegen Hofje is uiteraard bezienswaardig. Helaas is het niet te bezoeken omdat men druk bezig is met de renovatie van de interieurs. Opmerkelijk zijn ook de vele portieketagewoningen en flatjes in deze buurt. Vanwege de ophanden zijnde herstructurering van de wijk zou het wel eens een van de laatste gelegenheden kunnen zijn deze panden in hun oorspronkelijke staat te bezoeken.

D. Op het Menistenplein zijn enkele informatiestands ingericht waar u informatie kunt verkrijgen over deze dag en allerlei activiteiten worden georganiseerd. De kleinsten kunnen daar onder begeleiding een vogelhuisje maken (de burgemeester zal 's morgens bij de opening van Open Monumentendag voordoen hoe dat moet) en de ouderen (van 9 tot 99) kunnen meedoen aan een puzzeltocht waarbij men onbekende, maar soms alleraardigste bouwdetails van huizen langs het Stadskanaal moet opspo­ren. Op die manier wordt nog eens duidelijk dat voor wie goed kijkt Stads­kanaal weliswaar lang, maar allerminst eentonig, is.

Programma van de dag:

10.00 uur Opening Open Monumentendag en tentoonstelling door burgemeester Stavast in het Streekhistorisch Centrum.

10.30, 13.00 en

15.00 uur -vertrek busexcursie vanaf het Menistenplein


-vertrek wandelexcursie naar Parkwijk vanaf Menistenplein
17.00 uur einde Open Monumentendag

hele dag -informatiestand en mogelijkheid vogelhuisjes te bouwen op het

Menistenplein


-puzzeltocht vanaf het Menistenplein door het centrum van

-tentoonstelling 'Wonen in de Kanaalstreek' in het Streekhistorisch
Centrum

Alle activiteiten zijn gratis.

Informatie en voorinschrijving busexcursie tijdens kantooruren bij;


- Dhr. B. Roossien (Streekhistorisch Centrum) 0599-612649

- Dhr. H. van de Wiel (gemeentehuis) 0599-631664