Gemeente Haarlem

Nieuw boek over Haarlemse hofjes

Wie door de prachtige binnenstad van Haarlem wandelt, kan op de meest onverwachte plaatsen een hofje aantreffen: aan een drukke winkelstraat, langs het Spaarne, in nauwe straatjes, achter een klein poortje of achter een grootse pronkgevel. Verspreid over het centrum zijn 22 hofjes overgebleven van de vele hofjes die de stad vroeger telde. Het oudste hofje dateert van 1395, het nieuwste van 2000. De schrijfsters Lenie Peetoom en Letty van der Hoek deden archiefonderzoek en spraken daarnaast met bewoners, opzichteressen, regenten en architecten.

In het boek, "Door de gangen en poortsen naar de hofjes van Haarlem" wordt de geschiedenis beschreven van het soms letterlijk en figuurlijk bekrompen leven in een hofje, de strenge (soms lang gehandhaafde) reglementen, de bouwgeschiedenis, de restauraties en de architectuur. Het geheel is geïllustreerd met honderden foto's en andere afbeeldingen.

Meer informatie?

Het boek "Door de gangen en poortsen naar de hofjes van Haarlem" is geschreven door Lenie Peetoom en Letty van der Hoek en tel 208 pagina's. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kost ¤ 15,85 (f 34,90). (ISBN 90 73983 17 7) U kunt het boek ook rechtstreeks bestellen bij Uitgeverij Barabinsk, Lavendeltuin 2, 2317 NB Haarlem, tel. 071-521 8318.