GroenLinks


-

Besluit over stopzetting subsidie Primatencentrum Rijswijk vergt zorgvuldigheid.

7 september 2001

Kathalijne Buitenweg en Alexander de Roo willen, voordat zij een definitief standpunt innemen over stopzetting van het Europees subsidie voor 2002 aan het Primatencentrum in Rijswijk eerst zorgvuldig onderzoeken wat de gevolgen hiervan zijn. Het voorstel tot stopzetting van de subsidie zal pas in Oktober op de agenda van het Europees Parlement staan. In December vindt de definitieve stemming plaats.

Het is onmogelijk om vanuit de vergaderzaal in Straatsburg te kunnen overzien hoe de situatie voor de dieren in Rijswijk zal zijn als per 1 januari de Europese subsidie wordt beëindigd. Minister Hermans heeft vorig jaar de Nederlandse subsidie nog verhoogd, juist met het oog op dierenwelzijn. Daarom zullen afgevaardigden van GroenLinks, tezamen met Lousewies van der Laan van D66, binnenkort een bezoek brengen aan het Primatencentrum om zich ter plaatse, in gezelschap van een medewerker van de Dierenbescherming, te laten informeren.

Resultaat van het onderzoek kan zijn dat het subsidie wordt stopgezet dan wel aan nog strengere voorwaarden ten aanzien van dierenwelzijn wordt gebonden.

De GroenLinks Europarlementariërs willen ook kunnen afwegen wat de gevolgen zijn van de stopzetting van de Europese subsidie voor belangrijk wetenschappelijk onderzoek, zoals een aidsvaccin.

GroenLinks is van mening dat dierproeven alleen mogen worden toegestaan als langs deze weg een onmisbare verbetering van de volksgezondheid kan worden bereikt, zoals bij de introductie van medicijnen tegen levensbedreigende ziekten. Voordat er op proefdieren getest mag worden moeten de onderzoekers aantonen dat er geen andere methode is. Dat is overigens wettelijk geregeld.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl