Gemeente Utrecht

"Een leven lang leren" in de Gemeentebibliotheek Utrecht

Van 8 tot 25 september is er bij de vestigingen Lunetten, Kanaleneiland, Zuilen, Overvecht en de Centrale van de Gemeentebibliotheek een informatiestand ingericht in het kader van de Week van het Leren. De organisatie is in handen van Onderwijsvoorlichting. De Week van het Leren wordt voor de tweede keer georganiseerd in Nederland en is bedoeld om volwassenen te informeren over en te inspireren tot leer- en opleidingsmogelijkheden; van cursus en workshops tot trainingen toe. In de feestelijk aangeklede stands is informatie te vinden over cursussen en opleidingen van instellingen in de stad Utrecht. Bent u op zoek naar een cursus dans, een workshop taal, een training schrijven of wilt u een parttime beroepsopleiding volgen; u vindt de informatie in de stands van de 5 vestigingen van de Gemeentebibliotheek. Dus van 8 tot 25 september tijdens openingsuren in de bibliotheken Lunetten, Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen en de Centrale Bibliotheek informatiestands in het kader van de Week van het Leren.

Deelnemende organisaties: Centrum BOA, Instituto Cervantes, Cultureel studenten Centrum de Uitwijk, 't Gilde, Hoger Onderwijs voor Ouderen, Kade Ateliers, Mensen zoeken Werk, Multicultureel Instituut Utrecht, Onderwijsvoorlichting, Parnassos, ROC Utrecht unit educatie, Stadswerkplaats, Trijn van Leemput, U.C.K.,Volksuniversiteit, Vrouwen Ontmoetingsproject, VVS Midden Nederland, Alida de Jong, Welzijnsorganisaties Utrecht, Werkplan, Wijkwelzijnsorganisatie Uno-centrum.



inlichtingen: Buro Onderwijsvoorlichting Gemeentebibliotheek Utrecht Mevr. N Moning T;030-2861800 N.Moning@utrecht.nl

"Griekenland" een thematentoonstelling in bibliotheek Lombok

In de Bibliotheek Lombok / Lombok Mondiaal aan de Kanaalstraat in Utrecht is vanaf 18 september tot 16 oktober de thematentoonstelling "Griekenland" van Tonny Kleinherenbrink te zien. Deze tentoonstelling is samengesteld n.a.v. de Frankfurter Buchmesse (9 - 15 oktober), die dit jaar als thema "Griekenland" heeft. Ieder jaar heeft 's werelds grootste boekenbeurs een land als thema, waaromheen heel veel activiteiten georganiseerd worden. Ook dit jaar zal er weer veel aandacht aan besteed worden in de media. Tonny Kleinherenbrink (1954) exposeert vanaf 1991. Haar werk heeft als thema 'steden en hun nabeelden'. Met nabeelden doelt ze op de herinnering die op het netvlies achterblijft nadat men direct na het aanschouwen van een bouwwerk de ogen sluit. Kleinherenbrink kiest zowel voor weergave van een totaal gebouw als voor fragmenten en bouwwerken in verval. Het werk is een gemengde techniek van druk- en schildertechniek op papier. Losse onderdelen zoals folie, karton en papier worden beschilderd of ingerold met drukinkt, waarna ze deels over elkaar heen en deels transparant worden afgedrukt. Op deze manier worden kleur en vorm opgebouwd. Daarnaast wordt tussen drukgangen rechtstreeks in het werk geschilderd. "Vooral door het werken met grafiek is er steeds meer ruimte in mijn werk gekomen" zegt de kunstenares. Voor deze gelegenheid toont ze impressies van Griekenland: de omgeving en het landschap, de ruimte en het licht. Haar kleurencombinaties zijn zeer divers met mooie contrasten. De Gemeentebibliotheek toont boeken en ander materiaal uit eigen collectie over het klassieke en moderne Griekenland. Griekenland is niet alleen het land van oude Hellenen, maar heeft ook een rijke hedendaagse cultuur. De bibliotheek wil dit in het kader van de Buchmesse onder de aandacht van het publiek brengen. Daarnaast is op de tentoonstelling informatie over de Buchmesse te vinden. Er zal een speciale kinderactiviteit georganiseerd worden in samenwerking met de Griekse vereniging Anagenissi.

Bibliotheek Lombok / Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199B Utrecht Tot 16 oktober tijdens de openingsuren.




Bibliotheek Lombok/Lombok Mondiaal contactpersoon Hans Donck projectleider Lombok Mondiaal "studiecentrum van culturen" Gemeentebibliotheek Utrecht T:030-2861950

Jazz foto's in gemeentebibliotheek

In de hal en op de derde etage van de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 zijn van 12 september tot 5 oktober een selectie jazzfoto's te zien van fotograaf en jazzliefhebber Ton van Leeuwen. Ton van Leeuwen (Utrecht 1952) is al 30 jaar een liefhebber van Jazz. Hij is een verwoed verzamelaar van grammofoonplaten, C.D.'s en boeken van dit muziekgenre en zelf speelt hij saxofoon. Velen zullen hem kennen als medewerker van de Muziekbibliotheek waar hij de jazzcollectie onder zijn beheer heeft. Tijdens talloze jazzconcerten heeft Ton foto's en geluidsopnames gemaakt om de geschiedenis van de jazz, met name die van Utrecht, vast te leggen. Een selectie van de foto's die Ton van Leeuwen in de afgelopen 25 jaar heeft gemaakt waren onlangs te zien in het Muziekcentrum Vredenburg tijdens het SJU-jazzfestival. De selectie is nu te bezichtigen in de Gemeentebibliotheek aan de Oudegracht.

Van 12 september tot 5 oktober in de hal en muziekafdeling Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 tijdens openingsuren.




exposant: Ton van Leeuwen T:030-2861852 t.van.Leeuwen@utrecht.nl

laatste update:5 september 2001