Rijksmuseum van Oudheden

Persbericht


- 4 september 2001 -
Open Monumentendagen in Rijksmuseum van Oudheden: oudste monument in Leiden centraal

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september besteedt het Rijksmuseum van Oudheden speciale aandacht aan zijn grootste museumstuk dat tevens het oudste monument in de stad Leiden is: de Oudegyptische tempel in de centrale hal van het museum. Deze Romeinse tempel uit het Egyptische dorpje Taffeh werd rond het begin van de jaartelling gebouwd. Het is een van de drie Egyptische tempels die buiten het land van herkomst te zien zijn, de andere staan in New York en Madrid. Een 'gids uit de oudheid' vertelt de bezoekers over de geschiedenis van de tempel, die in de loop der eeuwen ook dienst deed als schuur, kerk, stal en woonhuis.

De Tempelzaal van het museum is gratis toegankelijk. Vanaf 12.30 uur zijn er elk uur korte voordrachten over de geschiedenis van de tempel. De laatste begint om 15.30 uur. Bij de Archeotheek, het service- en informatiecentrum van het museum, kunnen bezoekers informatie over de tempel ophalen. De Archeotheek, het aangrenzende museumcafé en de museumwinkel zijn eveneens gratis toegankelijk.

De Egyptische tempel in het Rijksmuseum van Oudheden werd rond 30 v. Chr. in opdracht van de Romeinse keizer Augustus gebouwd als onderdeel van een Romeins verdedigingsfort langs de Egyptische zuidgrens. De tempel was oorspronkelijk gewijd aan de moedergodin Isis, die in het hele Romeinse Rijk werd vereerd. Later werd de tempel een Christelijke kerk. In de Middeleeuwen raakte het gebouw in verval. Tot in de 20ste eeuw werd de tempel gebruikt als schuur, stal en woonhuis.

De tempel is een van de drie Oudegyptische tempels buiten Egypte zelf. De Egyptische regering schonk de tempel in de jaren zeventig aan het Nederlandse volk als dank voor de bijdrage aan het archeologische onderzoek bij de bouw van de Aswan-dam. In 1979 werd de tempel opgebouwd in de hal van het Rijksmuseum van Oudheden. De zaal waarin de tempel staat werd onlangs geheel vernieuwd en uitgebreid met een museumcafé, een museumwinkel en de Archeotheek. De vernieuwing van het museum is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCenW, de Directie Zuid-West van de Rijksgebouwendienst van het Ministerie van VROM (tevens opdrachtgever van het project) en de Stichting VSB Fonds Den Haag e.o. De totale kosten bedroegen 28 miljoen gulden.

Bekijk ook de website van de Open Monumenten Dag.