Gemeente Gent

O p e n M o n u m e n t e n d a g 2 0 0 1 : M e t a a l . O v e r z i c h t a c t i v i t e i t e n (31/08/2001)

Verleidelijk verjaard

Het MIAT bracht een informatieve "map-kaart-poster" uit waarop meer dan 50 industrieel-archeologisch interessante sites werden aangeduid. Uit de keuze van de basisfoto - een interieur met haardroger in het badhuis-zwembad Van Eyck in Gent - blijkt dat het industrieel erfgoed veel méér is dan het traditionele nostalgische kiekje van de watermolen of de stoommachine.

Op grond van de informatie van deze "map-kaart-poster" werd eveneens een kleine, maar interessante tentoonstelling opgebouwd die op Open Monumentendag in het MIAT bezocht kan worden. Ze werd opgevat als bruikleententoonstelling die geïnteresseerde instellingen gratis kunnen ontlenen.

Origineel metaal

Op deze Open Monumentendag, waarin de verscheidenheid en de multi-functionaliteit van metaal in de kijker staat, wil het MIAT eveneens de man achter de schermen, de metaalbewerker, belichten.

Dat vakmanschap vaak hand in hand gaat met een grote dosis creativiteit bewijst de Gentse metaalbewerker Gilbert Cocquyt (62). Hij werkt in opdracht van een aantal befaamde Gentse meubelontwerpers zoals Maarten en Fabian Van Severen, Luc Heyvaert, Philippe Allaeys. Gilbert Cocquyt ontwerpt verrassende meubelen van onderdelen van neergestorte F-16 vliegtuigen. Onderdelen als vleugels, nokken, motoren en propellers zijn gemaakt uit ultralichte en sterke metalen als titanium en duraluminium.

Deze kwaliteiten in combinatie met de specifieke vorm van sommige stukken verleiden Gilbert Cocquyt steeds opnieuw tot het maken van nieuwe functionele objecten.

Van de nok en de vleugels maakte hij bijvoorbeeld een veelhoekige tafel, met de centrale as van een reactiemotor en een propeller een telefoontafel en van het plexiglas van een cockpit ontwierp hij een vitrinekast met behulp van een aluminiumconstructie.

De verrassende combinaties met metaal tonen aan dat het om een materiaal gaat dat uiterst interessant is om te recupereren en te recycleren. Een staaltje van dit eigenzinnige werk zal te zien zijn op Open Monumentendag.

Niet de eerste, maar wel de laatste Manufactuur blaasinstrumenten Mahillon

De firma Mahillon werd door Charles Mahillon in 1836 opgericht in Vorst. Vanaf de 20ste eeuw verhuisde het bedrijf naar Anderlecht, waar het actief bleef tot eind 1999. Het behoorde voor de kenners méér dan 160 jaar ononderbroken tot de meest prestigieuze instrumentenmakers ter wereld. Vele grote musici schaften zich bij Mahillon & co een instrument aan of lieten herstellingen uitvoeren.

Het MIAT kreeg de kans om vóór de ontmanteling van dit zeer interessante ambachtelijke bedrijf de bestaande toestand op te nemen en te fotograferen. De essentiële onderdelen werden in overleg met de laatste eigenaar-instrumentenbouwer, de heer Pierre Steenhuysen, gerecupereerd om bij de evocatie in het museum een zo volledig mogelijk beeld van het productieproces te kunnen reconstrueren. Uitzonderlijk opgesteld in het MIAT op Open Monumentendag.

Informatie

Museum voor Industriële Archeologie en Textiel, Minnemeers 9, 9000 Gent,

tel. (09)223 59 69, fax (09)233 07 39, e-mail museum.miat@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.