Ingezonden persbericht

Nieuwsbrief BETER BODEGRAVEN
nummer 36 september 2001

Wijkvoorlichting
In de maand juni hebben de wijkteams Dronenwijk en Broekvelden voor de inwoners van hun wijk een voorlichting verzorgd. Informatie is gegeven omtrent welke zaken bij de Gemeente zijn aangekaart en gerealiseerd. Een goede ontwikkeling. Het wijkteam wordt als een serieuze partner beschouwd!

Toezicht op afgifte vergunningen
De Gemeente geeft veel vergunningen af aan burgers en bedrijven. Wij kunnen ons vinden in het ontwikkelde Plan van Aanpak. Er komt nu meer toezicht en handhaving op bijvoorbeeld de brandveiligheid van gebouwen. Eerst worden de bedrijven en instellingen met de meeste risico's gecontroleerd. Wij vinden wel dat snel de achterstanden in de controle ingehaald moeten worden.

Accommodatiebeleid
Bodegraven heeft veel goede voorzieningen zoals het zwembad, de bibliotheek of de muziekschool. Het college van B&W wil alle instellingen onder één dak brengen. Wij hebben tegen dit voorstel gestemd omdat eerst alle instellingen de eigen financiën op orde moeten hebben. Verder heeft het college van B&W ons niet overtuigd van de efficiëncy-voordelen van een dergelijke samenvoeging. De kosten van onderzoek van fl. 100.000,00 kunnen bespaard blijven. Wij zijn akkoord gegaan dat wel op korte termijn voldoende krediet wordt gegeven aan deze instellingen zodat het voortbestaan niet in gevaar komt.

Externe adviseurs
Het begint langzamerhand normaal te worden dat bij de beleidsvoorbereiding telkens een extern adviesbureau wordt ingeschakeld. Een dergelijk bureau is laatstelijk ingehuurd om de exploitatie van de verschillende accommodaties te beoordelen. De tussentijdse rapportage van dit bureau rammelde aan alle kanten. Wij waren tegen het onderzoek en zijn daarom ook faliekant tegen het betalen van de nota van dit bedrijf van meer dan fl. 100.000,00. Nu wil het college van B&W wederom een onderzoek instellen door een extern adviesbureau naar de toekomst van het zwembad. Wij vinden dat eerst een onderzoek door een commissie uit de Raad ingesteld moet worden! Wij komen hier op terug.

Initiatiefvoorstel ENECO-gelden
De Gemeente heeft bijna fl. 10 miljoen in reserve naar aanleiding van de verkoop van aandelen ENECO. Wij hebben een initiatiefvoorstel ingediend om de burger te raadplegen om een bestemming te geven aan deze gelden. Dit onderwerp is naar onze opvatting juist bij uitstek geschikt om de burger te betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming. Dit is in navolging van andere Gemeenten. Nu in Bodegraven nog!

Openbaar onderwijs
Wij hebben duidelijke signalen opgevangen dat de openbare school 't Palet in de Dronenwijk in de toekomst de deuren zal moeten sluiten. Wij hebben daarover kritische vragen gesteld aan het college van B&W. Zij heeft de geruchten niet (!) weersproken. Wij pleiten fel voor meer openheid in de besluitvorming in dit proces. Wij willen het openbaar onderwijs in de Dronenwijk veilig stellen. Op deze wijze is het onderwijs in de vorm van het Jenaplan het beste gewaarborgd. Wij houden de vinger aan de pols.

Brede School
Wij pleiten nog steeds voor de invoering van de Brede School-gedachte in iedere wijk in Bodegraven. Scholen met een verschillende identiteit in de wijk onder één dak brengen tezamen met kinder- en naschoolse opvang. Na ons initiatiefvoorstel van 4 mei 2000 om te komen tot een eerste vorm van samenwerking tussen de scholen is het in bestuurlijke zin dood- en doodstil in Bodegraven. Het duurt allemaal zo lang.

Kaaspakhuizen
Wij hebben het plan gelanceerd om van de Willem de Zwijgerstraat in de toekomst een "woonboulevard" te maken. De meerderheid van de Raad is akkoord gegaan met de koop van een drietal kaaspakhuizen in deze straat zodat over een aantal jaren na sloop hier woningbouw kan verrijzen. Wij zijn tegen deze koop om verschillende redenen. Wij hebben te weinig informatie omtrent de achtergronden bij de tot stand koming van deze koopovereenkomst, het college van B&W heeft nagelaten om een taxatierapport van deze objecten door een beëdigd makelaar op te laten maken en zij heeft zonder overtuigende redenen de koop onder tijdsdruk gesloten. De koopsom is daardoor volgens ons exorbitant hoog!

Bambi
De peuterspeelzaal Bambi heeft financiële problemen. Wij vinden dat in alle rust daarvoor een oplossing gezocht moet worden. Geen paniekvoetbal waardoor ervaren leidsters de Bambi de rug toekeren. De kwaliteit in begeleiding van peuters door de Bambi moet ook in de toekomst gehandhaafd blijven. Wij hebben gepleit om de Bambi een kosteloos overbruggingskrediet te verschaffen zodat zonder de druk van een mogelijke sluiting de zaken op orde gebracht kunnen worden.

Wijkbeheer
Recentelijk heeft de Raad de kadernota "Wijken waarderen" goedgekeurd. Wij hebben daarbij wederom gepleit om de ambtelijke capaciteit uit te breiden zodat de wensen uit de wijken snel verholpen kunnen worden.

Woningbehoefte Bodegraven
Bodegraven beraadt zich op de gewenste toekomstige ontwikkeling van de gemeente in het kader van de structuurvisie voor de komende twintig jaren. De woningbehoefte is daarbij kwantitatief en kwalitatief in beeld gebracht. Wij kiezen voor een groei in de woningbouw in deze periode gebaseerd op een "eigen behoefte" voor de eigen bevolking. Jaarlijks moet dan ongeveer tachtig nieuwe woningen gebouwd worden in een juiste balans tussen koop- en huurwoningen. Wij blijven daarbij ijveren om de mogelijkheden voor de starters en senioren op de woningmarkt te verbeteren.

Jozefschool
De plannen voor de Jozefschool zijn gepresenteerd. Wij hebben gevraagd om de omwonenden te betrekken bij de realisering van dit project. Voor de starters zullen meer dan dertig onzelfstandige "meerhuishoudens" gecreëerd worden. Dit aantal aan woonruimte voor starters is minder dan oorspronkelijk gepland was. Wij willen dat elders binnen Bodegraven dit tekort aan nieuwbouw aangevuld wordt.

secretariaat:
J. Boom
Vossestaart 2
2411 ML Bodegraven
RABO rek. : 39.88.14.325
E-mail : info@beterbodegraven.nl
jaap.arens@planet.nl Url : www.beterbodegraven.nl