Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T Amsterdam, 10 september 2001

Onderzoek door de Afdeling Neurologie van de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit:

Koelvesten verbeteren de symptomen bij patienten met Multiple Sclerose (MS).

Het gebruik van een koelvest kan bij patienten met Multiple Sclerose spierkracht, vermoeidheid en het evenwicht verbeteren. Dit is het resultaat van een studie gesponsord door Multiple Sclerose internationaal (MSi), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het septembernummer van Neurology, het wetenschappelijk tijdschrift van de American Academy of Neurology. Het onderzoek zelf is uitgevoerd op de afdeling Neurologie van de Rijksuniversiteit Groningen door E.A.C. Beenakker en A. Hartgring, onder leiding van prof. J. de Keyser.

De meerderheid van de mensen met Multiple Sclerose vermelden dat de symptomen erger worden bij hogere temperaturen (zoals het nemen van een warm bad of een douche, het gebruik van een sauna, koorts of gewoon een warme omgeving). Koude daarentegen veroorzaakt verbetering, tenminste op een tijdelijke basis. Hoe dit werkt was niet duidelijk.

Onderzoekers hebben voor deze studie gebruik gemaakt van speciale koelvesten. Bij deze koelvesten wordt een koude vloeistof door buisjes in het vest gepompt. Door middel van een thermostaat kan de temperatuur van de koelvloeistof worden gereguleerd. Bij deze studie werden tien patienten geselecteerd die een verergering van de symptomen vertoonden in een warmere omgeving. Het vest werd gedurende 1 uur gedragen. De helft van de patienten begon met een actieve koeling, waarbij de vloeistof op 7 C werd gebracht. De andere helft kreeg een schijnkoeling, waarbij de koeling op 26 C werd gebracht. Dit veroorzaakte enkel maar een koude gevoel en de patient kon niet weten of hij de 7 of 26 C behandeling kreeg.
Een week later kregen de patienten de andere behandeling. De patienten die gestart waren met de koeling op 7 C kregen de week daarna de schijnkoeling van 26 C en andersom. Op deze manier waren de patienten hun eigen controlegroep.

Bij deze studie werd gekeken naar vermoeidheid, het evenwicht en de spierkracht. Dit werd gemeten vr de koeling en 3 uur later. Bij alle patienten werd ook iedere 15 minuten de centrale lichaamstemperatuur ter hoogte van het trommelvlies gemeten met een infrarood- thermometer. Er was een significante verbetering voor wat betreft de vermoeidheid, het evenwicht en de spierkracht bij patienten die de actieve koeling kregen en niet bij deze die de schijnkoeling kregen. Algemeen gesteld verbeterde het evenwicht met 20% en de spierkracht met ongeveer 10%.

Merkwaardig was dat de centrale lichaamstemperatuur tijdens deze experimenten niet daalde. Tot nu toe dacht men dat koeling de symptomen van MS patienten verbeterde, omdat de centrale lichaamstemperatuur verlaagd werd waardoor de zenuwgeleiding in het centrale zenuwstelsel beter zou verlopen. Het feit dat de lichaamstemperatuur niet daalde, deed de onderzoekers in Groningen zoeken naar een andere mogelijke oorzaak voor de gunstige effecten van koeling.

Dr Teelken, neurobiochemicus bij de Groningse onderzoeksgroep, heeft samen met een groep Russische onderzoekers gekeken naar de productie van stikstofoxide door de witte bloedcellen. Hierbij werd bevestigd dat patinten met Multiple Sclerose hogere gehaltes van stikstofoxide produceren dan personen die geen MS hebben.
Stikstofoxide zou een bijdrage kunnen leveren aan de symptomen van patienten met MS. Deze stof dringt gemakkelijk in het centraal zenuwstelsel binnen, want het is een natuurlijk voorkomend gas. Men heeft in andere experimenten aangetoond dat stikstofoxide de zenuwgeleiding van zenuwvezels die geen myelineschede (het omhulsel dat bij patinten met MS kapot gaat) meer hebben, vertraagt.
De onderzoekers in Groningen vonden dat het gebruik van de koelvesten gepaard ging met een daling van de productie van stikstofoxide door de witte bloedcellen. Dit is een zeer interessante bevinding en het zou kunnen verklaren waarom koude en koelvesten bij patienten met MS de symptomen kunnen verbeteren. Immers, door minder productie van stikstofoxide in de witte bloedcellen zou het negatief effect op de zenuwgeleiding van deze stof worden weggenomen.

In de praktijk gebruiken personen met Multiple Sclerose het koelvest 2 a 3 keer per dag gedurende 45 minuten. Op voorwaarde dat het effect na een koeling van 45 60 minuten minstens 3 a 4 uur aanhoudt, kunnen patienten hiermee de dag beter doorbrengen. Deze behandeling verbetert de zelfbehulpzaamheid en de activiteiten van het dagelijkse leven. De onderzoekers benadrukken nogmaals dat deze koelvestbehandeling geen behandeling is voor de ziekte MS zelf, maar enkel de symptomen bij een groot deel van de patienten kan verbeteren. Voor sommige mensen met MS is koeling een zinvolle en gewaardeerde behandeling, vooral omdat het gebruik van het koelvest de mobiliteit en flexibiliteit van de patient verbetert.

De onderzoekers in Groningen zullen met financiele steun van de Stichting MSi verder gaan met dit onderzoek. Het werkingsmechanisme, waardoor de stikstofoxide-productie op de witte bloedcellen afneemt, zal verder worden onderzocht. Ook zullen zij nagaan of er andere mogelijkheden zijn om de productie van stikstofoxide door de witte bloedcellen bij personen met MS naar beneden te brengen. Men kan denken aan andere methoden van afkoeling, die veel eenvoudiger zijn, of aan geneesmiddelen die rechtstreeks de productie van stikstofoxide laten afnemen.

Multiple Sclerose
Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte, die het centrale zenuwstelsel aantast. De symptomen van MS - en dat kunnen tientallen, zeer uiteenlopende klachten zijn - worden veroorzaakt doordat de communicatie tussen de hersenen en de andere delen van het lichaam onderbroken wordt. Vaak voorkomende verschijnselen zijn klachten met het zien, stuurloosheid in armen of benen, krachtsverlies, moeite om te lopen, gevoelsstoornissen (zoals tintelingen), dubbelzien, moeilijkheden met plassen, stijfheid en spasmen in de benen en vermoeidheid. Bij een deel van de patinten evolueert de ziekte naar een fase waarbij het moeilijker wordt om te werken en de dagelijkse activiteiten uit te voeren. Sommige mensen met MS worden uiteindelijk rolstoelafhankelijk.

Stichting Multiple Sclerose internationaal (MSi)
MSi is een onafhankelijke Nederlandse non-profit organisatie, opgericht in 1996 en gevestigd te Amsterdam. Hoofddoelstelling is de kwaliteit van het leven van MS-patienten verbeteren.
Stichting MSi biedt praktische ondersteuning aan MS-patienten. Voorts wordt onderzoek gefinancierd dat tot betere behandeling en mogelijke genezing van MS kan leiden. MSi bestaat uitsluitend dankzij donaties.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Multiple Sclerose internationaal, Katja Bos, tel: 020 611 8620, e-mail: info@ms-int.nl
www.ms-int.nl