Rijksuniversiteit Groningen

11 sep 2001

Nummer 123 11 september 2001

resultaten uit PREVEND onderzoek

Hormonengebruik na de overgang lijkt risico op hart- en vaatziekten te verhogen

Groot onderzoek
Eiwitverlies
Nieuwe richtlijnen
Noot voor de pers

Tot voor kort ging de medische wereld ervan uit dat het gebruik van hormonen tijdens of na de menopauze niet alleen helpt tegen overgangsklachten, maar tevens bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Een Gronings onderzoek laat zien dat vrouwen die hormonen slikken voor overgangsklachten vaker microalbuminurie hebben. Deze microalbuminurie, kleine hoeveelheden eiwit in de urine, is een eerste signaal voor hart- en vaatschade. Het onderzoek, dat deze week in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine wordt gepubliceerd, wijst dus eerder op een schadelijk, dan op een beschermend effect.

Hormonen worden tijdens en na de menopauze vooral gegeven tegen de overgangsklachten (kortdurend gebruik) of om de botontkalking bij vrouwen tegen te gaan (langdurig gebruik). Elk geneesmiddel heeft zowel positieve als negatieve effecten. Zo is bij hormoongebruik onder andere de kans op borstkanker verhoogd. Als positief effect werd altijd het beschermende effect op hart- en vaatziekten genoemd. Daarin komt nu verandering.

Groot onderzoek

Het PREVEND onderzoek is een grootscheeps project waarin sinds 1997 medische gegevens zijn verzameld van ruim 8000 personen uit de stad Groningen. De deelnemers leverden onder meer urinemonsters in die op de aanwezigheid van eiwit werden onderzocht. Ook gaven ze toestemming om hun geneesmiddelengebruik via de apotheken in kaart te laten brengen.

Eiwitverlies

Met de gegevens uit het PREVEND onderzoek is het mogelijk om vrouwen na de menopauze mét en zonder hormoongebruik met elkaar te vergelijken. Uit de vergelijking tussen deze twee groepen kwam naar voren dat vrouwen die hormonen tegen overgangsklachten kregen vaker kleine hoeveelheden eiwit in de urine hadden dan vrouwen die deze hormonen niet kregen. Ook als de onderzoekers rekening hielden met factoren die invloed hebben de aanwezigheid van eiwit in de urine, zoals leeftijd en diabetes, blijft dit effect aantoonbaar. De kans op eiwitverlies wordt groter wanneer de hormonen langer dan vijf jaar zijn gebruikt.

Nieuwe richtlijnen

De resultaten uit deze Groningse studie wijzen in dezelfde richting als de resultaten van twee grote internationale onderzoeken. In deze studies werd gekeken naar vrouwen die al hartproblemen hadden. De uitkomsten van deze onderzoeken hebben er toe geleid dat de American Medical Association afgelopen maand nieuwe richtlijnen heeft gepubliceerd. Daarin wordt gesteld dat het vermeende beschermende effect op hart- en vaatziekten niet meer mag meewegen in de beslissing om hormonen tegen overgangsklachten voor te schrijven.

Dit onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Farmaco-epidemiologie van de Rijksuniversiteit Groningen samen met enkele afdelingen van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Het levert een bijdrage aan de discussie over de voor- en nadelen van het gebruik van hormonen na de menopauze.

Noot voor de pers

Meer informatie: drs Taco Monster, tel (050) 363 3261, e-mail t.b.m.monster@farm.rug.nl (werk) of prof dr Lolkje de Jong-van den Berg, tel (050) 363 3330/7576, fax (050) 363 2772, e-mail l.t.w.de.jong-van.den.berg@farm.rug.nl (werk).