Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten

Nieuw fregat Zeven Provinciën voor het eerst in Den Helder

11-09-2001

Persbericht ministerie van Defensie DV/PB89

Het nieuwste luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) de Zeven Provinciën loopt op donderdag 13 september a.s. om 14.00 uur voor het eerst de haven van Den Helder binnen. Het fregat begon op 3 september met haar proefvaart. Aan boord beschikt het fregat onder andere over een geheel nieuw luchtverdedigingssysteem en geavanceerde computerapparatuur.

Tijdens de proefvaart, die nog tot 12 oktober duurt, worden met name de voortstuwings- en energieopwekkingssystemen van het schip getest. Na 12 oktober keert het fregat terug naar de werf van de Koninklijke Schelde Groep in Vlissingen. Daar worden de eventuele aanpassingen aangebracht aan de techniek en software. In maart volgend jaar wordt het schip aan de Koninklijke Marine overgedragen.

De Zeven Provinciën is het eerste in een reeks van vier luchtverdedigings- en commandofregatten die de komende jaren bij de Koninklijke Marine in de vaart zullen worden genomen. De volgende LCF´s uit de serie worden genaamd Tromp, De Ruyter en Evertsen. Zij vervangen onder andere de geleidewapenfregatten van de Trompklasse en zullen dienen als de toekomstige vlaggenschepen van de Koninklijke Marine.